Blocul E24 este demolat cu incetinitorul

Magazin Salajean 24 septembrie 2007 0

Blocul E24 este demolat cu incetinitorulCu toate ca demolarea blocului E24 din Zalau era programata sa inceapa vineri dimineata, lucrarile au fost intarziate pana la ora 15.30. Cauza: documentatia care a ajuns greu de la Targu Mures si avizele care au fost necesare. Dar, si odata inceputa, demolarea se face lent, iar constructorul spune ca va fi finalizata in mai bine de o luna. In tot acest timp, imobilul continua sa fie o bomba cu ceas, care pune in pericol siguranta zonei.

Autoritatile locale municipale au stabilit demararea lucrarilor de demolare pentru vineri dimineata, in ciuda faptului ca E.ON Gaz a solicitat amanarea lor pentru a avea ragazul necesar investigarii suplimentare a conductelor din bloc si din zona, investigare care ar fi trebuit sa dovedeasca exact cauza exploziei din 14 septembrie. Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a declarat ca E.ON Gaz nu are dreptul sa stabileasca o asemenea amanare, aceasta putand fi dispusa doar de Procuratura. Iar cum Procuratura nu a cerut asa ceva, ba din contra, a subliniat ca blocul trebuie demolat de urgenta din cauza structurii instabile, actiunea trebuia inceputa de vineri.

Numai ca, in practica nu merg toate atat de simplu, iar vineri inca nu ajunsese in Zalau planul de demolare intocmit de expertul de la Targu Mures.

Langa bloc stateau adunati, insa, locatarii, care, vazand ca demolarea intarzie, au cerut echipelor de muncitori de la SC Complex Service SA Zalau (firma constructoare) sa le mai salveze pe cat posibil din bunuri. Oamenii si-au recuperat pana atunci doar obiectele de stricta urgenta si mai mici, dar joi seara si vineri dimineata au inceput sa fie scoase pe ferestre frigidere, televizoare si masini de spalat. Unii locatari mai norocosi aveau stranse pe trotuar si obiecte de mobilier mai mici, pe care muncitorii reusisera sa le strecoare pe fereastra si sa le coboare cu platforma mobila in apropiere. De acolo, locatarii si-au transportat bunurile in garajele proprii sau in cele pe care vecinii le-au pus la dispozitie.

Pentru a fi siguri ca nimeni nu se atinge de bunurile salvate din apartamente, Matei Ardelean, seful Politiei Comunitare Zalau, a spus ca zona si blocul E24 vor fi pazite si in continuare de doi agenti comunitari, doi jandarmi si forte ale Politiei Zalau.

Vineri, la orele amiezii, in zona au fost aduse si panouri metalice pentru asigurarea perimetrului pe toata perioada desfasurarii lucrarilor, iar echipele de muncitori au inceput amplasarea lor. Primarul Radu Capilnasiu a informat ca in apropierea blocului vor trebui aduse inca doua macarale, dintre care una de mare tonaj, pentru ridicarea placilor de beton ce alcatuiesc blocul, iar alta pentru a fi folosita de personalul angajat. Cele doua utilaje trebuie sa soseasca astazi in zona, astfel ca la lucrarile de vineri muncitorii aveau la dispozitie doar o macara cu platforma mobila. Primarul a spus ca utilajul este suficient pentru inceput, dat fiind ca actiunea trebuie sa se faca foarte incet pentru a nu cauza si alte deplasari ale constructiei. Se va lucra incet si se va incepe cu acoperisul si etajul patru. Vor fi folosite drujbe si nicidecum picamere, ca sa nu creeze si alte deplasari ale blocului. Structura este deja afectata, a spus primarul Capilnasiu.

Cum pe la amiaza, planul de demolare asteptat de autoritati a ajuns in sfarsit, iar avizele de demolare au fost si ele obtinute, echipele constructorului au inceput sa se pregateasca sa ajunga pe acoperis in jurul orei 15.30. Demolarea acoperisului a inceput la ora 16 si a continuat si sambata. Lucrarile vor fi reluate luni, a spus primarul, adaugand ca ele se vor intinde pe o perioada de 30-45 de zile. Este o lucrare care trebuie executata cu atentie, pentru a nu pune in pericol nici structura blocului E26, aflat in imediata apropiere, a spus Radu Capilnasiu.

Referitor la acest imobil, edilul a spus ca va fi supus unei expertize, pentru a se stabili in ce masura constructia a avut de suferit in urma exploziei din 14 septembrie. Expertiza va fi realizata gratuit de Szekeres Gero, arhitectul care a intocmit planul de demolare pentru E24.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »