Blocul ANL din Crasna va fi dat in folosinta

Magazin Salajean 5 decembrie 2011 0

Blocul ANL din Crasna va fi dat in folosinta

Primul bloc ANL din comuna Crasna a fost receptionat ieri, in prezenta autoritatilor judetene, locale, constructorilor si finantatorilor. Potrivit declaratiilor primarului comunei Crasna, Pop Emeric, dupa receptia tehnica a imobilului mai sunt de perfectat detaliile referitoare atat la criteriile de acordare a spatiilor de locuit viitorilor chiriasi, cat si la lucrarile de alimentare cu gaze naturale. Apartamentele vor fi ocupabile, cel mai probabil, din luna martie a anului viitor, dupa cum a apreciat edilul.

Blocul ANL a fost construit cu fonduri de la bugetul de stat, de catre firma SC Comsilva SA Simleu Silvaniei. Cele 24 de locuinte (din care17 sunt apartamente cu doua camere si sapte sunt garsoniere) sunt dispuse in doua scari de bloc.

Calitatea lucrarilor si impactul acestei investitii au fost remarcate de cei prezenti ieri la receptia imobilului.

Ma bucura foarte mult finalizarea acestei investitii care a prins contur intr-una dintre cele mai moderne comunitati salajene. Ea este binevenita si pentru faptul ca la recensamantul din acest an s-a constatat ca numarul locuitorilor a crescut, ceea ce dovedeste ca cetatenii comunei prefera sa isi gaseasca un rost aici, acasa, a aratat deputatul UDMR de Salaj, Seres Denes.

Locuintele vor beneficia de incalzire de la centrala termica proprie fiecarei scari de bloc si toate apartamentelor vor avea contor pentru gaze naturale si pentru masurarea cantitatii de agent termic utilizat. Beneficiarii acestor spatii de locuit vor avea de achitat la administratia locala chiria care nu va depasi 50 de lei lunar, dupa cum a estimat prim-edilul. In plus, vor mai avea de platit facturile pentru consumul de apa, energie electrica, gaz, cablu.

Pentru a obtine unul din aceste apartamente, crasnenii trebuie sa inainteze administratiei locale un dosar care va fi evaluat de o comisie de specialitate, beneficiarii urmand sa fie selectati in functie de un set de criterii stabilit in acest sens de Consiliul Local, asa cum prevede legislatia in vigoare. Pop Emeric a mentionat ca lista criteriilor prin care vor fi departajati solicitantii a fost inaintata Prefecturii Salaj si Ministerului Dezvoltarii Regionale, iar dupa aprobarea ei cei interesati pot depune cererile la administratia locala. Edilul a precizat ca de noile spatii de locuit din blocul ANL ar putea beneficia si medicii specialisti de la Spitatalul din Crasna, cadre didactice si politisti.

Crasna este a cincea localitate din Salaj unde s-a finalizat constructia unui bloc ANL, dupa imobilele realizate la Zalau, Criseni si in Simleu Silvaniei. La nivel de judet, pana acum au fost receptionate peste 300 de locuinte pentru tineri, fata de 29 de astfel de apartamente cate erau in perioada 2005-2006. Avand in vedere faptul ca numarul cererilor este mare incercam sa le dam curs, pe rand, tuturor, a sustinut Sarkodi Bela, director in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale.

Acesta ne-a spus ca programul national lansat pentru tinerii cu varste de pana la 35 de ani a vizat acordarea spatiilor de locuit cu chirie pe o perioada de cinci ani. Sunt inregistrate la nivel de judet sapte cereri pentru cumpararea apartamentelor, care au fost ofertate la pretul de 500 de euro pe metru patrat.

Administratia locala din Crasna a primit aprobarea autoritatilor centrale si pentru ridicarea unui al doilea bloc ANL, cu 11 spatii de locuit, lucrarile putand demara in primavara anului viitor. Pentru acesta deja a fost semnat contractul cu autoritatile centrale si a fost organizata licitatia pentru desemnarea constructorului. La fel ca primul bloc ANL, si cel de-al doilea va fi ridicat in centrul de comuna. In proiectele ANL, costurile implicate sunt suportate in totalitate de Agentia Nationala a Locuintelor, aportul autoritatilor locale urmand sa se regaseasca in racordarea imobilelor la retelele de utilitati.

Localitatile in care exista deja locuinte ANL sunt: Zalau (227 apartamente), Simleu Silvaniei (24), Criseni (18) si Bobota (9), cu o valoare totala a investitiilor de peste 30 de milioane de lei.

Proiecte in diferite faze pentru realizarea de locuinte ANL mai exista la Ileanda, Treznea, Hida, Nusfalau, Varsolt, Mirsid, Romanasi, Cuzaplac, Simisna, Crasna, Bobota, Simleu Silvaniei si Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »