Bizusa Bai, statiunea nimanui

Magazin Salajean 8 septembrie 2011 2

Bizusa Bai, statiunea nimanui

Situatia pensionarilor este cat se poate de tragica, fiecare din ultimii ani insemnand un nou obstacol financiar din ce in ce mai greu de trecut. Cum grija cea mare a batranilor este sa-si achite, cu chiu, cu vai, cheltuielile lunare, sa-si scoata medicamentele si sa isi asigure hrana zilnica minima, putini dintre ei se gandesc si la vacanta. Iar majoritatea celor care au asemenea planuri aleg variantele cele mai ieftine, in statiunile din Romania, pentru care se lupta sa obtina bilete de tratament oferite de Casele Judetene de Pensii. Cele care castiga din aceasta poveste sunt statiunile de tratament, care pot scoate bani frumosi de pe urma acestor vacante. Salajul are o singura statiune de tratament – Bizusa, dar lipsa investitiilor in zona face ca foarte putini pensionari sa o aleaga drept tinta de vacanta.

Pensionarii sunt unul din segmentele de populatie cele mai afectate de criza economica, pentru ei grija cotidiana fiind aceea de a ajunge ziua de maine. In aceste conditii, putini varstnici sau persoane pensionate anticipat isi pot permite o vacanta, aceasta ajungand sa fie un lux. O portita de scapare spre statiunile de tratament din tara sunt biletele de tratament oferite de stat prin Casele Judetene de Pensii (CJP), bilete pe care conteaza si pensionarii salajeni. Printre statiunile preferate de ei se numara Felix, Baile Herculane, Olanesti, 1 Mai, Calimanesti si mai putin Bizusa, chiar daca statiunea de la capatul judetului Salaj le-ar fi cea mai la indemana. Lasand la o parte faptul ca aceste statiuni sunt alese si in functie de tratamentul pe care doresc sa il urmeze pensionarii, unul din motivele pentru care Baile Bizusa este o locatie prea putin aleasa drept destinatie de vacanta este lipsa investitiilor in zona.

Abia pe locul 30

Potrivit unei analize facute de econtext.ro, Olanesti, Baile Felix, Caciulata, Vatra Dornei, Sovata, Slanic Moldova, Baile Herculane, Amara, Sangeorz Bai, Eforie Nord sunt cateva din destinatiile preferate de pensionarii din Romania, dar si de functionarii publici, care beneficiaza si ei de bilete de tratament subventionate prin Casele Judetene de Pensii. Sigur ca si in cazul lor se observa o scadere masiva a numarului de vizitatori, comparativ cu starea de fapt inregistrata inainte ca Romania sa fie atinsa de criza economica. In perioada 2000-2011, cel mai bun an a fost 2001, cand au fost eliberate 350.900 de sejururi de odihna si tratament. Lucrurile s-au miscat fara mari fluctuatii in urmatorii ani, pana in 2009, cand criza economica a stopat brusc avantul biletelor oferite prin CJP. Astfel, de la cele 325.400 de bilete date populatiei in 2008, s-a ajuns la 286.400 in 2009, ca un an mai tarziu numarul lor sa scada la 169.800.

Aceeasi analiza a econtext.ro arata ca in 2010, cele mai multe bilete au fost acordate anul trecut pentru statiunea balneara Covasna (16.047 de sejururi), pe urmatoarele locuri situandu-se Felix (15.356 de sejururi), Olanesti (12.454 de sejururi) si Caciulata (12.334 de sejururi).

Singura statiune de tratament din Salaj pentru care au fost date bilete prin CJP Salaj – Bizusa Bai – se afla in acest clasament care totalizeaza 51 de statiuni abia pe locul 30, aici petrecandu-si vacanta de tratament si odihna 1.052 de persoane.

Pensionari mofturosi

Cauzele pentru aceasta situatie sunt diverse: in timp ce unii pensionari spun ca aleg statiunile in functie de afectiunile de care sufera si pe care doresc sa le trateze, altii incearca sa vada cat mai multe locuri din tara folosindu-se de aceste bilete oferite de CJP. „Eu merg peste tot sau incerc sa merg peste tot, sa vad cat mai mult. Dintotdeauna mi-au placut excursiile si acum, la pensie, incerc sa vizitez cat pot. Sigur ca sunt bune si tratamentele de care beneficiezi, ma bucur mereu cand pot sa mai ameliorez ceva, dar imi place si sa vad tara. Nu am fost la Bizusa, nu stiu daca voi merge acolo. Prefer alte statiuni”, ne-a declarat Maria S., de 69 de ani, din Zalau. Pentru Ana G., de 72 de ani, din Mirsid, statiunea preferata este Olanesti, unde sunt tratate mai ales afectiunile renale. „Sufar de boli renale de multi ani si tratamentele de la Olanesti imi fac bine. Insa ca sa prinzi un bilet acolo trebuie sa te prezinti din timp la Casa Judeteana de Pensii. La Bizusa am fost o singura data, in anii trecuti, dar mai bine e la Olanesti”, ne-a spus femeia.

Numai ca biletele putine date pentru Bizusa Bai pot fi explicate si prin faptul ca, desi in zona s-au facut oarecare investitii in ultimii zece ani, ele nu sunt suficiente, mai ales ca, la fel ca restul romanilor, si pensionarii au devenit mai pretentiosi. Asa se face ca, in anii trecuti, conducerea CJP Salaj s-a confruntat cu situatia in care unele bilete de tratament si odihna erau refuzate din cauza ca beneficiarilor nu le convenea statiunea.

Inca mai sunt bilete pentru Bizusa Bai

In acest an, peste 3.400 de pensionari din Salaj au depus la Casa Judeteana de Pensii (CJP), cereri pentru bilete de tratament, din care au plecat in vacanta, in urma achizitionarii biletelor cu pret redus oferite de CJP 2.056 de persoane, ne-a declarat directorul coordonator adjunct al institutiei respective, Anamaria Pernes.

Restul cererilor urmeaza sa fie solutionate pana la finalul anului, in limita biletelor disponibile. „De altfel, ultima serie de bilete de tratament pentru 2011 este cu incepere abia in 29-30 noiembrie”, a declarat Anamaria Pernes.

Potrivit sursei citate, pentru seria aferenta lunii in curs, care incepe in 18 septembrie, CJAS Salaj a primit 180 de bilete, din care mai sunt disponibile 20 de bilete pentru statiunea Bizusa Bai, in Salaj, si sase bilete – pentru Moneasa.

Biletele de tratament sunt acordate beneficiarilor in functie de nivelul contributiei banesti individuale, dar si pe baza unor criterii aprobate anual, prin ordin comun al conducerilor CNPP si Caselor de pensii sectoriale.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. maria 13 august 2012 at 12:47 - Reply

  Daca nu aveti ce face cu banii mergeti la Bizusa.Nici macar medic nu este

  • geta 29 ianuarie 2013 at 17:32 - Reply

   Ce este mai dureros este ca pretul pe care il plateste pensionarul este acelasi, indiferent de confortul sau tratamentul pe care il primeste in statiune. Nu poti plati la fel si la Baile Tinca (Bihor-tot fara dr.) , la Bizusa (n-o cunosc, dar dupa cum scrieti)… ca si la Eforie sau Herculane, Sovata…statiuni renumite si de alta categorie.
   Dar celor de la Casa Nationala de pensii le este lene sa calculeze diferentiat sau legiuitorilor le este greu sa scoata legi mai bune. Daca s-ar plati in functie de confort, sigur ca bietii pensionari s-ar duce (mai multi) si la statiunile mici si nu prea bine cotate.
   Poate se aude si in “inaltul” statului.

Lasa un Raspuns »