Biserica ortodoxa din Brebi a fost sfintita

Magazin Salajean 30 octombrie 2007 0

Biserica ortodoxa din Brebi a fost sfintita

La Brebi, sat din comuna Creaca, a avut loc duminica, in prezenta a peste o mie de oameni si a unui impresionant sobor de preoti – in fruntea carora au stat episcopul vicar Petroniu Salajeanul si protopopul Zalaului, pr. Stefan Lucaciu -, sfintirea bisericii ortodoxe cu hramul Sf. Vasile cel Mare. La eveniment au luat parte fii ai satului veniti din toate colturile Salajului si nu numai, primarul Dan Marian, Mirel Talos, consilier al primului-ministru, directori de institutii deconcentrate.

In cuvantul sau, protopopul Zalaului, pr. Stefan Lucaciu, a laudat munca de o viata a pr. Vasile Rusu, cel care a pus piatra de temelie a bisericii din Brebi, in 1988, adaugand ca, iata, la aproape 20 de ani de atunci, i se implineste visul de preot, vis continuat de pr. Septimiu Gudea, cel care i-a urmat la pastorirea parohiei. De mentionat ca duminica, pr. Gudea a primit gradul de iconom stravofor. Pr. Lucaciu s-a adresat si locuitorilor din Brebi, carora le-a spus ca de 20 de ani aproape v-ati jertfit pentru Casa lui Dumnezeu si ca acum a venit vremea sa va bucurati de aceasta implinire, in aceasta vatra romaneasca de credinta.

S-a dat apoi citire hrisovului ce pecetluieste datele referitoare la constructia bisericii ortodoxe din satul Brebi. Lucrarile au inceput in anul 1988 si s-au finalizat in anul 2007, preoti parohi fiind Vasile Rusu si Septimiu Gudea. Lucrarile au vizat biserica si casa parohiala, valoarea acestora fiind estimata la aproximativ 10 miliarde de lei vechi, bani stransi din daniile celor 70 de familii ortodoxe din Brebi si din colecte realizate in alte parohii, precum si din contributiile Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, a Patriarhiei Romane si ale Statului. Episcopul vicar Petroniu Salajeanul a laudat realizarea credinciosilor din Brebi: Este harnic pastorul, dar nu poate face nimic fara turma.

Comuna Creaca

Cu o suprafata de 74,16 km2, comuna Creaca este situata, dupa cum se arata pe site-ul Consiliului Judetean, in zona de contact dintre Muntii Mesesului, Dealul Dumbrava si Depresiunea Almas-Agrij. Dealul Dumbrava este puntea de legatura dintre culmea Mesesului si horstul cristalin al Ticaului, valea Ortelecului fiind cea care desparte cele doua unitati. Comuna Creaca este alcatuita din 9 sate: Creaca – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 17 km fata de municipiul Zalau, Borza, Brebi, Brusturi, Ciglean, Jac, Lupoaia, Prodanesti si Viile Jacului. Atestarile documentare ale localitatilor comunei sunt consemnate intre secolele XIV-XVI, exceptie facand localitatea Viile Jacului. Creaca a fost mentionata pentru prima data in anul 1385 sub denumirea de Kerikapatak, Borza la 1469, Brebi la 1385, Brusturi la 1585, Ciglean la 1545, Jac la 1499, Lupoaia la 1469, Prodanesti la 1475 si Viile Jacului la 1956. Populatia comunei a cunoscut de-a lungul timpului fluctuatii importante privind numarul locuitorilor si a suferit modificari importante in structurile sale, fenomene strans legate de evolutia istorica si economica a zonei. La ultimul recensamnt, populatia numara 3.046 de locuitori, din care 97,83 la suta romani, 0,06 la suta maghiari, 2,06 la suta rromi si 0,09 la suta alte nationalitati.

Se pot admira peisaje foarte frumoase si, nu in ultimul rand, bisericile de lemn, monumente istorice si de arhitectura, din Borza (Sfintii Arhangheli – 1758 ), Brebi (Sfintii Arhangheli – 1759 ), Brusturi (Sfintii Arhangheli – 1701 ), Creaca (Sfantul Nicolaie – 1710 ), Prodanesti (Sfantul Gheorghe – 1650 ) si Jac (Sfintii Arhangheli – 1759 ).

Satul Brebi

In Dictionarul etimologic al localitatilor din judetul Salaj al prof. Gheorghe Chende – Roman, aparut anul trecut la editurile Silvania si Caiete Silvane, se arata, la paginile 88-89, ca, la recensamantul din 2002, Brebiul avea 593 de locuitori. Atestare: 1385 Beryd (…) 1913 Ber

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »