Biserica de lemn din Zimbor mai are nevoie de fonduri

Magazin Salajean 15 decembrie 2010 0

Biserica de lemn din Zimbor mai are nevoie de fonduri

Una dintre cele mai mari si reusite lucrari de restaurare din domeniul patrimoniului cultural salajean, Biserica de lemn din Zimbor, inca mai are nevoie de fonduri. Primarul Gabriel Muresan, a explicat ca doreste includerea acestei vechi bisericute in circuitul turistic cultural al regiunii, dar ca, deocamdata, acest lucru nu este posibil, nefiind finalizate integral lucrarile de restaurare, respectiv, cele de refacerea picturii din interiorul bisericii.

Edilul a estimat ca pentru reconditionarea picturii ar mai fi nevoie de doua miliarde de lei vechi. Se pare, ca Ministerul Culturii, cel care a demarat investitiile la acest lacas spiritual, datat din anul 1739, nu se grabeste sa aloce banii. Primele lucrari, pentru care statul a dispus repartizarea unui fond de 3 miliarde de lei, au demarat in toamna lui 2008; acum biserica este refacuta si reprezinta un reper al spiritualitatii pentru cei care trec prin centrul de comuna.

Autoritatile locale au amenajat, recent, accesul spre bisericuta, din sat, pe langa cimitir, realizand un drum de pamant; acesta va fi asfaltat, anul viitor, in cadrul unui proiect FEADR, in cadrul masurii 322. Mai mult, edilii vor pune la …bataie fonduri de la bugetul local, pentru a reconditiona poarta de lemn de la intrarea in curtea bisericii, intrare strajuita de un stalp, despre care se spune ca ar fi mult mai vechi decat lemnul bisericii si ca ar fi fost adus din vatra satului.

Modernizarea prinsa in proiecte

Pentru promovarea bisericii de lemn din Zimbor se mizeaza pe castigarea unui proiect pentru deschiderea centrului de informare turistica cu fonduri europene, prin masura 313. Tot din finantare externa, prin masura 322, cu 2,5 milioane de euro, se spera ca vor fi asfaltate ulitele din Zimbor, Chendremal, Sutor si Sancrai; vor fi refacute drumurile dintre Zimbor si Dolu, dintre Zimbor si Sutor, vor fi reabilitate caminele culturale din Zimbor si Sancrai si va fi construit un after-school la Zimbor.

Vorbind de drumuri, Gabriel Muresan a mai mentionat ca, pentru agricultorii din satele Zimbor, Sutor, Chendremal, autoritatile locale au realizat un proiect pe masura 125, prin care se vor pietrui 11 km de drumuri de exploatatii agricole.

Administratia locala asteapta fonduri de la stat pentru realizarea sistemului de apa si canalizare. Zimborenii isi pun mari sperante in proiectul depus de primarie la Ministerul Mediului, in valoare de 1,6 milioane de euro, prin care se va realiza in satele Zimbor, Chendremal si Sutor retea de apa si canal, de cate 11 km si o statie de epurare la Zimbor.

La aceasta data, sunt in lucru, cu fonduri de la bugetul local pietruiri pe drumurile comunale (pe o lungime de 3 km), precum si lucrarile de reparatii la caminele culturale din Sancrai si Zimbor (investitii care totalizeaza 220 de milioane de lei vechi). Totodata, se lucreaza pentru consolidarea malurilor Vaii Almasului, urmand ca anul viitor sa fie regularizata si albia Vaii Dolului si a afluentilor lui.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »