Birocratia pune bete-n… afacerile unui producator de tricotaje din Cehu Silvaniei

Magazin Salajean 9 martie 2010 0

Producatorul de tricotaje si confectii Angar Prod din Cehu Silvaniei asteapta de aproape doua luni sa-si recupereze o parte din suma investita in dezvoltarea capacitatii de productie, printr-un proiect depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Presata de catre furnizorii carora nu le poate achita cele 20 de utilaje cumparate, societatea arata cu degetul spre Ministerul Economiei, pe ai carei angajati ii acuza ca sunt dezinteresati si dezorganizati.

In 6 octombrie am depus la minister cererea de plata. Autoritatea avea la dispozitie 90 de zile sa faca plata. Vorbim despre un proiect in valoare de 800.000 de euro, din care 60 la suta reprezinta contributia europeana si a statului roman. Asta inseamna ca trebuie sa recuperez 480.000 de euro, ne-a declarat Zoltan Szabo, proprietarul fabricii de la Cehu.

Societatea Angar este, astfel, intr-o situatie delicata, neputand sa-si onoreze obligatiile pe care le are catre furnizori. Proiectul se implementeaza in doua etape. Cea dintai, care a constat in achizitia a 20 de masini performante de tricotat si depunerea cererii de rambursare s-a incheiat. A doua, in care ar trebui sa-mi fie virata aproape o jumatate de milion de euro, este blocata din cauza celor de la minister. In tot acest timp, sunt pus in imposibilitatea de a achita furnizorilor contravaloarea utilajelor, se plange omul de afaceri.

In incercarea de a obtine un raspuns de la oficiali, intreprinzatorul cehan a luat legatura in repetate randuri cu cei de la Ministerul Economiei, fara prea mare succes, insa: Au invocat problema personalului insuficient, dar nu mi-au furnizat un raspuns oficial. Sunt total dezorganizati. Nu cred ca dosarul pe care l-am depus este incomplet, nu de alta dar autoritatile nu ne-au comunicat nimic in legatura cu acest aspect in termenul de 80 de zile de la depunere, dupa cum prevede regulamentul in cazul in care exista probleme.

Ajuns in disperare de cauza, Zoltan Szabo i-a trimis o adresa lui Adriean Videanu, ministrul Economiei, in care ii expune situatia si ii solicita sa se implice in deblocarea situatiei.

Investitia derulata la unitatea din Cehu Silvaniei a avut ca scop nu doar cresterea capacitatii de productie, ci si diversificarea pieselor de vestimentatie realizate aici. Tot gratie noilor utilaje, fabrica din Cehu poate face fata mai multor comenzi. Cererea pe care o inregistram era tot mai mare, iar pretentiile parte-nerilor nostri de afaceri se modificasera. Clientii ne cereau sa realizam modele mai complexe pentru tricotaje, ceea ce ne-ar fi fost imposibil fara utilaje moderne. Investitia se impunea pentru a ne dezvolta si a creste compania la standarde europene, mai spune patronul.

In timp ce majoritatea companiilor din Salaj au resimtit pe deplin criza, pentru afacerile Angar Prod, 2009 a fost cel mai bun an. Probabil si ca urmare a achizitiei facute. Nu de alta, dar capacitatea de productie a crescut la 45.000 de bucati pe luna, cu 50 la suta mai mult decat in perioada anterioara, tine sa precizeze Szabo, a carui fabrica a avut anul trecut afaceri de peste 2 milioane de euro.

In prezent, la fabrica de tricotaje lucreaza 130 de persoane, cu 25 la suta mai multe decat in urma cu un an. Angar Prod produce pulovere, bluze, jachete, veste, atat pentru femei, cat si pentru barbati. 95 la suta din productie este livrata in tari precum Anglia, Germania sau Franta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »