Biletele de tratament subventionate au acoperit jumatate din cereri

Magazin Salajean 13 decembrie 2007 0

Biletele de tratament subventionate au acoperit jumatate din cereri

Scenele de cosmar cu pensionari care se calca in picioare pentru un bilet de tratament nu sunt valabile si in cazul judetului nostru. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca in cazul Casei Judetene de Pensii Salaj exista de ceva vreme un sistem bine pus la punct in ceea ce priveste inscrierea pensionarilor pentru un loc in aceasta adevarata competitie a procurarii biletelor de tratament. Mai exact, conform surselor din cadrul institutiei, cererile pentru bilete se depun lunar, in zilele lucratoare din perioada 1 – 15 a lunii anterioare celei in care incepe sejurul. De exemplu, pentru a solicita un bilet de tratament aferent lunii ianuarie 2008, cererile se pot depune la CJP Salaj pana cel tarziu vineri, sansele unui pensionar care depune asa tarziu o cerere pentru a prinde un loc fiind, practic, nule. Tot pentru a evita aglomeratia si situatiile tensionate, cu o zi inainte de primirea cererilor se distribuie numere de ordine pentru persoanele interesate.

In cererea pentru acordarea biletului se va preciza o singura luna pentru care se doreste sejurul de tratament, putandu-se opta pentru trei statiuni cu acelasi profil de tratament. Repartizarea biletelor se face in ordinea depunerii cererilor si in limita locurilor repartizate. Lista cuprinzand cererile aprobate se face publica prin afisare la sediul CJP Salaj, dupa data de 20 a fiecarei luni, pentru luna urmatoare. Persoanele ale caror cereri au fost aprobate se vor prezenta personal pentru eliberarea biletelor, cu cel puti 5 zile lucratoare inaintea datei de incepere a sejurului, in caz contrar bilete urmand a fi redistribuite. Pe parcursul unui an calendaristic, unui beneficiar i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Costul unui bilet este de 50 la suta din cuantulmul total net cuvenit al drepturilor de pensie din luna anterioara celei pentru care se elibereaza biletul de tratament.

Actele necesare depunerii unei cereri sunt: cerere tip de acordare a biletului de tratament, cupon de pensie si copie dupa actul de identitate. La eliberarea biletelor beneficiarul trebuie sa prezinte, dupa caz: cuponul de pensie din luna anterioara celei in care incepe sejurul, copia hotararii emise de Comisia de stabilire a calitatii de beneficiar a prevederilor decretului – lege 118/1990, copia hotararii emise de Comisia de stabilire a calitatii de beneficiar a prevederilor legii 189/2000, copia certificatului de persoana cu handicap, recomandare medicala pentru afectiunea care necesita tratament balnear, eliberata de medicul de familie sau medicul curant, adeverinta din care sa rezulte veniturile asiguratului pentru luna anterioara celei in care incepe sejurul si copia actului de identitate.

Pentru anul in curs, CJP Salaj a acordat deja 3.894 bilete de tratament, din care 31 pentru luna decembrie. Numarul cererilor inregistrate in 2007 a fost de circa doua ori mai mare, respectiv 7.744. Biletele au fost pentru statiunile Bizusa, Covasna, 1 Mai, Moneasa si Geoagiu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »