Bilete last minutes pentru pensionari, in statiunile din tara

Magazin Salajean 11 mai 2010 0

Bilete last minutes pentru pensionari, in statiunile din taraIntroducerea noilor criterii de acordare a biletelor de tratament pentru pensionari a dus la aparitia, la Casele de Pensii, a ofertelor last minutes, la fel ca si cele practicate de agentiile de turism. Asta pentru ca biletele refuzate de beneficiari pot fi solicitate, in ultima clipa, de catre alti pensionari, chiar si de catre cei care nu si-au depus anterior cereri. Insa chiar si asa, in Salaj, au ramas nevalorificate, pana in prezent, peste 100 de bilelte de tratament.

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj nu a scapat in totalitate de cozile care se formau pentru biletele de tratament. Cu toate ca sistemul care se aplica de anul acesta la nivelul intregii tari este modern, cateva zile pe luna se formeaza cozi la ghiseele institutiei. Inainte cu cateva zile de inceperea sejururilor, pensionarii se aseaza la rand pentru a li se repartiza bilete refuzate de beneficiarii trecuti in listele aprobate de CNPAS.

Aglomeratie la refuzuri

De la 1 februarie si pana in prezent, aproape 1.900 de pensionari salajeni si-au depus cereri pentru biletele de tratament intr-una din statiunile balneare din tara. Noul sistem de repartizare a biletelor tine cont de trei aspecte: solicitantul sa nu fi fost la tratament in ultimii doi ani, punctajul acordat este invers proportional cu pensia si conteaza tipul de pensie a persoanei respective – cele de invaliditate oferind un punctaj mai mare decat persoanele iesite anticipat la pensie. In functie de aceste criterii se stabileste un total, pensionarii cu un punctaj mai mare avand intaietate la repartizarea biletelor. Beneficiarul este sunat acasa sau informat prin posta ca este asteptat sa-si ridice biletul. In cazul in care beneficiarii anunta ca nu doresc sa ridice biletele, acestea trec la categoria refuzuri, pentru care pot aplica pensionarii cu punctaje mai mici.

Pentru aceste bilete pot sa se prezinte la CJP Salaj chiar si pensionarii care nu si-au depus cerere in acest sens. Pensionarii care doresc un bilet de tratament refuzat de catre beneficiar, si care nu si-au depus anterior o cerere, trebuie sa se prezinte la ghisee cu buletinul si cuponul de pensie, si sa completeze cererea pentru biletul de tratament. Prioritare are insa persoana care are deja depusa o cerere, ne-a declarat Florian But, directorul economic la CJP Salaj. Potrivit sursei citate, in general, pensionarii sunt multumiti de noul sistem de acordare a biletelor, pe baza de punctaje, pentru ca sistemul este modern, civilizat, in care pensionarul este sunat acasa si invitat sa-si ridice biletul.

Pretentii prea mari?!

Anul acesta, au fost repartizate judetului Salaj 789 de bilete de tratament. Insa doar 659 dintre acestea au fost distribuite pensionarilor. In fapt, 130 de bilete au ramas nevalorificate pentru ca pensionarii nu si-au aratat interesul pentru un sejur in statiunile de tratament balnear. Refuzurile apar pentru ca titularii de drept fie nu doresc sa mearga in statiunea repartizata, fie s-au imbolnavit intre timp sau unii au trecut in nefiinta.

Din pacate, majoritatea biletelor sunt refuzate de pensionari din motive destul de neserioase: fie pentru ca nu le convine statiunea in care ar trebui sa mearga la tratament, fie ca nu e unitatea hoteliera la care au fost in anii trecuti. Altii nu doresc biletele pentru ca nu le convine perioada pentru care le-au fost repartizate. Intentia noastra este de a valorifica toate biletele de tratament alocate. Daca nu pot fi repartizate la timp altor pensionari, acestea se pierd, a precizat Florian But. El a mai spus ca pensionarii sunt cei care ar trebui sa se intereseze daca pot beneficia si cand, de un bilet de tratament.

Interzis la bilete in iulie si august

Din acest an, pensionarii si asiguratii din sistem nu mai primesc bilete de tratament pentru lunile de varf ale sezonului, respectiv pentru august si iulie, din cauza ca toata lumea se inghesuia sa ia bilete vara. Potrivit conducerii Casei de Pensii Salaj, in conformitate cu prevederile art.3 alin.6 din Legea nr.12/2010 cu privire la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2010, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale va contracta bilete de tratament balnear numai pentru perioada 1 ianuarie- 30 iunie, respectiv 1 septembrie – 31 decembrie 2010. Unele guri spun ca aceasta decizie a fost luata si pentru ca, in ultimii ani, pe timpul verii, se duceau la tratament alte persoane in locul pensionarilor titulari de bilet.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »