Benzina, la pret record

Magazin Salajean 23 martie 2010 0

Benzina, la pret record

De la o saptamana la alta, romanii scot tot mai multi bani din buzunare pentru un plin. Repetatele cresteri de pret au facut ca la pompa, cel mai ieftin litru de benzina sa se vanda cu 4,3 lei, peste nivelul de acum doi ani, cand barilul de petrol costa de doua ori mai mult decat in prezent. In ceea ce priveste cel mai scump sortiment de benzina, acesta a atins pragul istoric de 5 lei.

Raportat la vara lui 2008, cotatiile produselor petroliere, exprimate in dolari, au scazut in medie cu 47 de procente in cazul motorinei, si cu 42 la suta la benzina. Desi acum doi ani, cel mai ieftin sortiment de benzina costa 4,1 lei, iar cursul valutar pentru un dolar era de 2,3 lei, benzina comercializata pe piata romaneasca s-a scumpit cu 70 de bani.

Principalele trei companii petroliere de pe piata locala anunta la intervale de cateva zile o noua majorare a pretului carburantilor, in medie cu 6 bani pe litru, atat la motorina, cat si la benzina. Ele isi justifica deciziile spunand ca de vina este deprecierea leului in raport cu dolarul, cresterea accizelor de la 1 ianuarie 2010 si cursul de calcul al accizelor in acest an, care s-a majorat cu aproape 30 de procente. De altfel, companiile petroliere sustin ca mai mult de jumatate din banii dati pe un litru de benzina reprezinta taxe ale statului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »