Becurile stalpilor pun in pericol viata zalauanilor

Magazin Salajean 27 octombrie 2010 0

Becurile stalpilor pun in pericol viata zalauanilor

Atentie la cap cand va plimbati pe domeniul public! Cad becurile de pe stalpi!

Neinspirata si cu mare ghinion s-a dovedit a fi decizia unui zalauan de a parca, in prima zi a acestei saptamani, in spatele Institutiei Prefectului judetului Salaj, in imediata apropiere a unui stalp de iluminat public stradal. Becul stalpului s-a desprins, aterizand tocmai pe luneta masinii, pe care a si facut-o tandari. Cazul putea fi o tragedie, daca in locul masinii s-ar fi aflat o persoana.

Din pacate, insa, situatii de acest fel se pot produce aproape oricand si aproape oriunde in municipiul Zalau, in conditiile in care trecerea timpului si-a cam pus amprenta asupra starii retelei de iluminat public stradal. Aceasta din urma este impartita intre Sucursala de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Zalau, care are in administrare stalpii, si Primaria Zalau, care raspunde de lampi. La randul ei, municipalitatea a scos la licitatie serviciul de intretinere a iluminatului stradal, astfel ca, din ianuarie 2009, service-ul instalatiilor de iluminat este asigurat de catre SC Ianus SRL.

Responsabilitatea pentru situatia nefericita produsa in urma cu cateva zile este aruncata dintr-o parte in alta. In timp ce oficialii Primariei se spala pe maini motivand ca firma Ianus trebuie sa remedieze eventualele probleme ce apar la partea de iluminat, reprezentantii societatii arata cu degetul inspre autoritati, explicand ca bugetul de care dispun este prea mic pentru a putea suporta toate reparatiile ce se impun.

Daca proprietarul masinii avariate ne va actiona in instanta pentru a-i fi acoperite cheltuielile cu inlocuirea lunetei, ne vom indrepta, la randul nostru, impotriva celor de la Ianus, ne-a declarat primarul Radu Capilnasiu.

Patania zalauanului nu ar trebui sa ne mire daca tinem cont de afirmatiile lui Sorin Chezan, directorul SC Ianus SRL, potrivit caruia, la nivelul minicipiului exista circa 300 de lampi carora le lipseste dispersorul. Reteaua existenta este destul de veche, unele lampi sunt uzate moral, la fel si cablurile. In Zalau exista 300 de lampi fara dispersor, dar Primaria nu dispune de banii de care am avea nevoie pentru a le monta. Facem tot ce putem in limita bugetului alocat. Guvernul a impus autoritatilor locale sa-si diminueze cheltuielile cu 20 la suta, fapt ce presupune sa executam cu 20 la suta mai putine lucrari.

Tot in lipsa banilor, municipalitatea nu poate demara un proiect mai vechi, dar foarte amplu, ce s-ar intinde pe durata a 20 de ani si ar presupune inlocuirea intregii retele din resedinta de judet, sustine Vasile Filip, directorul SDEE Zalau. Acesta admite ca nici stalpii din Zalau nu sunt intr-o stare foarte buna: Stalpii au fost plantati in etape succesive, prin urmare nu este exclus ca o parte din ei sa aiba durata de viata depasita. Pentru aceste cazuri, avem la dispozitie un buget special alocat. Oricum, pana acum nu au existat situatii in care vietile oamenilor sa fie puse in pericol din cauza stalpilor foarte vechi.

In prima jumatate a acestui an, de la bugetul local s-au cheltuit aproape 640.000 de lei pentru plata facturilor la curentul consumat pentru asigurarea iluminatului public stradal. Suma este cu 19 la suta mai mare decat cea pe care administratia publica a Zalaului a scos-o din buzunar in aceeasi directie, in perioada corespunzatoare din 2009. Reteaua de iluminat public existenta la nivelulul municipiului se intinde pe o lungime de 101,23 kilometri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »