Batranii raman o problema pentru Salaj

Magazin Salajean 11 ianuarie 2007 0

Batranii raman o  problema pentru SalajCentrele pentru ingrijirea persoanelor varstnice din Boghis si Crasna nu corespund standardelor europene si nu vor putea fi autorizate niciodata – a declarat presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. In prezent, in cele doua stabilimente sunt asistati 96 de batrani, iar soarta lor este incerta. Pentru rezolvarea problemei, la nivelul CJS s-a facut propunerea de finalizare a unui proiect de restructurare la Jibou si Crasna si gasirea unei finantari pentru construirea unei cladiri in Jibou, care sa fie axata pe terapie ocupationala.

Pe de alta parte, in domeniul protectiei copilului, judetul a facut progrese mari in cursul anului trecut. In cursul anului 2006, au fost puse bazele a 5 centre de zi, la Nusfalau, Cuzaplac, Meseseni, Plopis si Sarmasag, centre care vor putea sa asigure adapost, hrana si supraveghere pentru cate 20 de copii cu probleme sociale.

Probleme au fost, insa, inregistrate pe planul ingrijirii bolnavilor neuropsihici. In acest sens, legislatia in domeniu a impus restructurarea centrului de la Jibou, unde sunt internati si ingrijiti 138 de bolnavi. Restructurarea ar fi urmat sa desparta centrul din Jibou in 3 centre diferite, iar pentru doua dintre ele finantarea a fost asigurata. Insa, din cauza unitatii de management al proiectului, care nu a raspuns solicitarilor CJS, lucrarile nu au fost demarate nici la ora actuala.

Marc a mai spus ca Salajul este acoperit pentru anul 2007, pentru nevoile sociale, in procent de 71 la suta, iar in ceea ce priveste beneficiarii Legii venitului minim garantat, prevederile sunt mai mici decat pentru anul trecut.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »