Barajul Varsolt, pus in siguranta cu 53 de milioane de lei

Magazin Salajean 17 decembrie 2009 0

Barajul Varsolt, pus in siguranta cu 53 de milioane de lei

Lucrarile vizand punerea in siguranta a acumularii Varsolt, a caror cost total a depasit 53 de milioane, au fost receptionate de ieri, in prezenta tuturor factorilor implicati in acest proiect.

Investitia, derulata in perioada martie 2008 – decembrie 2009, a fost realizata in cadrul Proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta – Punerea in siguranta a acumularii Varsolt, finantat de Ministrul Mediului (unitatea de management a proiectului), dintr-un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

Beneficiarul proiectului este Directia Apelor Somes-Tisa (DAST), lucrarile fiind realizate de un consortiu format din firmele Hidroconstructia SA Bucuresti, sucursala Ardeal (lider de consortiu) si HBM Soletanche Bachy Group (partener).

Acumularea de la Varsolt, situata in bazinul hidrografic al raului Crasna, a fost realizata in perioada 1976-1979. Initial, barajul a fost proiectat ca acumulare nepermanenta pentru atenuarea undelor de viitura si aparare impotriva inundatiilor, dar a fost data in exploatare ca acumulare permanenta cu rol de alimentare cu apa a oraselor Zalau si Simleu Silvaniei.

Modificarile regimului de exploatare nu au fost dublate de modificarile constructive ce ar fi fost necesare.

Mai exact, nu au fost prevazute elemente de etansare a fundatiei si a barajului, sistemul de drenaj din aval fiind, de asemenea, subdimensionat. Punerea in functiune a acumularii s-a facut fara realizarea lucrarilor de amenajare a torentilor in bazinul de receptie, fapt ce a condus la colmatarea rapida a lacului, iar lipsa lucrarilor de protectie sanitara a condus la accelerarea procesului de eutrofizare a apei din lac (proces de imbogatire cu materii organice si cu substante nutritive a apelor lacurilor si a baltilor), ceea ce s-a repercutat negativ si asupra calitatii apei potabile.

Mai mult, unele elemente constructive ale barajului necesitau reparatii, dupa un sfert de secol de exploatare. Date fiind toate acestea, barajul Varsolt a fost selectat, alaturi de alte sapte mari baraje din tara, pentru a fi reabilitat si a fi adus la parametri optimi de operare si exploatare, in conditii de siguranta.

Printre lucrari realizate in cadrul proiectului amintit se numara: un ecran de etansare cu o lungime de peste doi kilometri (reprezentat de mai multe placi de beton turnate in corpul digului principal), circa sapte kilometri consolidari de maluri in bazinul de retentie, zece kilometri de reprofilari ale albiilor, 39 de praguri de fund, 11 praguri din beton pentru asigurarea caderii, trei statii hidrometrice, sapte sirene de alarmare-avertizare, doua centre de comanda pentru sistemul de alarmare-avertizare (unul la sediul DAST si altul la sediu Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta) si un centru dispecer.

Lucrarile au vizat imbunatatirea sigurantei barajului in exploatare. Astfel au fost realizate: ecranul de etansare din corpul barajului, cu rol de impermeabilizare, reprofilarea canalului de evacuare in aval, precum si reparatii la deversorul de ape mari.

De asemenea, au fost plantati arbori pe conturul lacului, cu rol in stabilizarea malurilor si in asigurarea protectiei sanitare. Pentru reducerea transportului aluvionar in lac, au fost executate aparari de maluri, reprofilari ale albiilor si praguri de fund.

Totodata, este functional sistemul de avertizare-alarmare, alcatuit din doua centre de comanda si sapte sirene electronice, precum si un sistem automat de prelucrare, stocare si transmitere a datelor.

Supravegherea permanenta a parametrilor care caracterizeaza comportarea barajului si declansarea sistemului de avertizare-alarmare se realizeaza prin centrul dispecer, situat pe barajul Varsolt.

Lucrarile au fost realizate, folosindu-se materiale, utilaje si tehnologii de ultima generatie, de catre un consortiu format din societatile: Hidroconstructia SA Bucuresti, sucursala Cluj si Hidepito Soletanche Bachy, din Ungaria, se arata intr-un comunicat de presa al DAST.

Suntem extrem de multumiti ca am reusit finalizarea acestui obiectiv de investitii. Punerea in siguranta a acumularii Varsolt inseamna, ca punct terminus, imbunatatirea calitatii vietii populatiei din zona, care va fi aparata impotriva inundatiilor si va putea valorifica potentialul turistico-economic, pe care il reprezinta acest reper. Acumularea are rol de atenuare a undelor de viitura de pe raul Crasna.

In plus, sistemul automat ne permite acces rapid la date, cu evidente avantaje in ceea ce priveste optimizarea nivelului decizional, afirma Mircea Itu, directorul DAST.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »