Barajul Varsolt, la cel mai mare volum de apa din istorie

Magazin Salajean 2 august 2010 0

Barajul Varsolt, la cel mai mare volum de apa din istorie

Acumularea de la Varsolt a atins, saptamana, trecuta cel mai mare volum de apa inmagazinat in ultimii 31 de ani, cand a fost pus in functiune. Potrivit unui comunicat de presa al Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj, in intervalul 24-29 iulie, viiturile formate pe raul Crasna au fost atenuate in totalitate in barajul de la Varsolt, volumul de apa retinut astfel fiind de 10,5 milioane de metri cubi.

Masura a fost luata intrecat propagarea undelor de viitura in aval de acumularea Varsolt ar fi avut efecte dezastruoase asupra localitatilor si obiectivelor din aval, in conditiile in care debitul maxim al viiturii inregistrat pe raul Crasna a fost de 168 de ori mai mare decat debitul mediu multianual la statia hidrometrica Crasna si de trei ori mai mare decat debitul de 73 metri cubi/secunda corespunzator cotei de pericol la statia hidrometrica Simleu Silvaniei, sustin oficialii SGA Salaj.

Sursa citata mai arata ca in perioada mentionata, cantitatile de precipitatii inregistrate in judetul Salaj au depasit pragurile critice, cantitatea maxima inregistrata fiind de 70 litri/metru patrat, la postul pluviometric Crasna, iar suma cantitatilor de precipitatii depasind 600 litri/metru patrat in bazinul de receptie aferent acumularii. Asa se face ca au fost depasita cota de inundatie cu 44 cm, in 24 iulie, si cea de pericol, cu 108 cm, in 25 iulie, pe raul Crasna si cotele de atentie pe raurile Almas, Agrij si Barcau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »