Barajul de la Varsolt este plin

Magazin Salajean 25 iunie 2007 0

Barajul de la Varsolt este plinCu toate ca estul tarii este bantuit de seceta si albiile cursurilor de apa tanjesc dupa ploaie, in Salaj nu exista motive de ingrijorare in privinta acumularii de apa de la Varsolt, destinata consumului populatiei. Purtatorul de cuvant al Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj, Dorina Olar, ne-a declarat ca din punct de vedere cantitativ, volumul de apa stocat in barajul de la Varsolt este suficient pentru a asigura functionarea optima a sistemului centralizat de alimentare cu apa pentru toti utilizatorii. Gradul de umplere a barajului Varsolt, in momentul de fata, este de 96 la suta, astfel incat cerinta de apa pentru orasele Zalau si Simleu va putea fi asigurata pana la sfarsitul anului, chiar si in cazul in care judetul se va confrunta cu un deficit de precipitatii, ne-a spus Dorina Olar.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere calitativ, valoarea parametrilor de calitate ai retelei hidrografice se incadreaza in limitele obisnuite pentru aceasta perioada a anului cu temperaturi ridicate.

Comunele, monitorizate

Si celelalte doua orase salajene – Cehu Silvaniei si Jibou vor fi scutite de probleme, cu toate ca sursa lor de apa se afla in subteran si nu este barajul Varsolt. In cazul Jiboului, comunitatea este alimentata cu apa din puturile forate in lunca Somesului, iar la Cehu Silvaniei, frontul de captare este reprezentat de noua puturi de forare, aflate in Salsig, Maramures. Nu putem fi absolut siguri, dar este vorba de subteran si speram ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa a celor doua orase, ne-a declarat Dorina Olar.

Aceasta a mai informat ca si comunele din Salaj sunt monitorizate continuu, pentru ca eventualele situatii de criza referitoare la volumul de apa necesar populatiei sa poata fi rezolvate in cel mai scurt timp posibil. Pana in prezent, nu avem nici un semnal din comune care sa arate ca acestea ar avea probleme in a asigura cantitatrea de apa necesara locuitorilor, ne-a spus purtatorul de cuvant al SGA Salaj.

Nu-s probleme in Nord-Vest

De altfel, si restul judetelor din Regiunea Nord-Vest sunt linistite cand vine vorba de lacurile de acumulare folosite pentru consumul populatiei. Directorul Directiei Apele Romane Somes-Tisa, Marius Manzat, a sigurat ca toate centrele urbane din bazin, prin dotarile hidroedilitare existente si de acces la resurse pot asigura in bune conditii cerinta de apa de suprafata sau subterana, chiar si in perioadele deficitare. La aceasta categorie de utilizatori pot sa survina dificultati in asigurarea cerintei de apa doar din cauza eventualelor disfunctionalitati de natura tehnologica aparute in operarea sistemelor hidroedilitare si nu din cauza neasigurarii cerintei de apa la sursa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »