Banuit in cazul comiterii crimelor de la Brasov: Serghei Gribenco a fost zalauan cu acte in regula

Magazin Salajean 16 februarie 2009 0

Banuit in cazul comiterii crimelor de la Brasov: Serghei Gribenco a fost zalauan cu acte in regulaUnul dintre personajele suspectate de comiterea atacului de la casa de schimb din Brasov, si care este dat in urmarire internationala, dupa ce anchetatorii au constatat ca una din cele doua arme gasite intr-o casa frecventata de Serghei Gorbunov a fost cumparata ilegal de acesta din Republica Moldova, a trecut si prin bratele instantelor de judecata din Salaj. Numele barbatului este Serghei Gribenco, are 37 de ani si, in 1998, a obtinut domiciliul in Zalau. Conform lui Ioan Puscas, seful Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor Zalau, in 1997, cu sprijinul Ministerului de Interne, Serghei Gribenco a primit cetatenia romana.

Apoi, in ianuarie 1998, fostul cetatean al Republicii Moldova si-a stabilit domiciliul in Zalau.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Tribunalului Salaj, Brandusa Georgescu, ne declara ca, printr-o sentinta a institutiei amintite, Serghei Gribenco a fost condamnat, in 2004, la 10 ani de inchisoare pentru savarsirea, in anul 1999, a mai multor infractiuni de inselaciune. Insa, sustine Brandusa Georgescu, Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie din acelasi an 2004, a admis apelul facut de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, astfel ca a desfiintat sentinta cu privire la incadrarea juridica a faptei si, totodata a pedepsei primite de Serghei Gribenco in Salaj. Cu alte cuvinte, admitand apelul facut de catre procurorii salajeni, Curtea de Apel Cluj a anulat decizia data de Tribunalul Salaj, astfel incat, in urma judecarii cauzei, inculpatul a fost condamnat la doar 4 ani si 6 luni de inchisoare, prin schimbarea incadrarii juridice a faptei. De retinut este faptul ca inculpatul s-a sustras atat de la urmarirea penala, cat si de la judecata, acesta fiind judecat in lipsa. Serghei Gribenco nu s-a prezentat la nici unul dintre termenele de judecata, ne-a mai spus purtatorul de cuvant al Tribunalului Salaj. Ca urmare, sustragandu-se de la executarea pedepsei, personajul nostru a fost dat in urmarire generala.

Pentru comiterea infratiunii de furt, fals in inscrisuri si fals privind identitatea, Serghei Gribenco a mai fost condamnat, in 2002, la executarea unei pedepse de 4 ani si jumatate de inchisoare. In acest caz, sentinta a fost data de catre Judecatoria Oradea.

In cazul comiterii atacului de la casa de schimb din Brasov, suspiciunile anchetatorilor se indreapta, azi, catre Serghei Gribenco, care este cautat, asa cum precizam mai sus, de mai bine de patru ani in Romania, si care, inainte de atac, a fost vazut in orasul de la poalele Tampei. De fapt, Gribenco a intrat in atentia anchetatorilor si a fost dat in urmarire internationala, dupa ce s-a constatat ca a cumparat ilegal arma din Republica Moldova, fiind vorba despre un pistol Glockdecalibrul de calibrul 5,6 milimetri. Cercetarile arata ca arma a fost cumparata, initial, de o societate de stat din Republica Moldova, vanduta apoi cu acte unui cetatean moldovean, care, intr-un final, i l-a vandut ilegal lui Serghei Gribenco.

Moldoveanul a fost vazut in Brasov, in perioada dinaintea atacului, iar informatiile arata ca acesta a fugit din Romania la cateva ore dupa atac. De asemenea, a fost reperat si de autoritatile moldovene, a doua zi dupa atacul de la casa de schimb valutar, insa se pare ca a parasit si teritoriul acestei tari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »