Bani pentru persoanele cu handicap

Magazin Salajean 1 octombrie 2007 0

Bani pentru persoanele cu handicap

Consilierii judeteni convocati in sedinta ordinara la sfarsitul saptamanii trecute au dat unda verde la patru proiecte de hotarare.

Printre proiectele votate de cei 26 de consilieri prezenti la sedinta s-a numarat si cel cu privire la rectificarea bugetului propriu al judetului pe anul 2007.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Csoka Tiberiu, a spus ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 88/19 septembrie 2007 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2007, bugetului propriu al judetului i-a fost alocata suma de 7.410 lei, transferuri pentru finantarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj a solicitat aprobarea rectificarii bugetului in baza economiilor realizate in perioada de vara la articolele bugetare hrana si cheltuieli de intretinere, ca urmare a plecarii copiilor institutionalizati in diverse tabere gratuite. De asemenea, rectificarea a fost solicitata ca urmare a sponsorizarilor primite de la diverse firme concretizate in produse alimentare si uniforme.

DGASPC Salaj propune alocarea fondurilor pentru realizarea unor lucrari de investitie la Complexul de Servicii Comunitare Simleu Silvaniei si Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica Jibou, se arata in expunerea de motive atasata proiectului de hotarare.

Lucrarile la Complexul de Servicii Comunitare Simleu Silvaniei constau in schimbarea ferestrelor din lemn cu PVC si geam termopan si confectionarea unor rame de inox pentru mese si chiuvete si a unor rafturi din grupul alimentar. Valoarea lucrarilor este de 38.000 lei.

Valoarea lucrarilor care se vor defasura la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica Jibou este de 12.410 si constau in bransamentul energiei electrice si a gazului metan.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Transilvania de Nord

Al doilea proiect votat in unanimitate de consilierii judeteni vizeaza asocierea judetului Salaj cu alte cinci judete, respectiv Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Maramures si Satu-Mare, pentru infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Transilvania de Nord.

Infiintarea asociatiei este determinata de faptul ca proiectele care vor primi finantare prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013 trebuie sa demonstreze impactul in dezvoltarea locala si regionala, cu atat de mult cu cat ghidul de finantare impune in mod imperativ pentru eligibilitatea solicitantului, ca acesta sa fie o asociatie de dezvoltare intercomunitara constituita potrivit Legii 215/2001 republicata.

Programul Operational Regional este un instrument foarte important pentru implementarea strategiei nationale a politicilor de dezvoltare regionala. Fiecare axa prioritara are alocat un anumit buget si cuprinde un numar de domenii cheie de interventie, care urmaresc realizarea unor obiective de dezvoltare.

Obiectivul general al POR consta in sprijinirea si promovarea dezvoltarii locale durabile, atat din punct de vedere economic, cat si social, in regiunile Romaniei, prin imbunatirea conditiilor de infrastructura si a mediului de afaceri care sustin cresterea economica, prin asigurarea derularii acestor fonduri de catre asociatiile de dezvoltare intercomunitara.

Infiintarea asociatiei este necesara din perspectiva ca judetul Salaj nu poate obtine finantare daca elaboreaza proiecte singur si cu ajutorul acesteia se vor putea accesa fonduri si prin proiectele depuse conform cerintelor POR 2007-2013, pe cele sase axe prioritare. Aportul Judetului Salaj la constituirea patrimoniului initial al asociatiei este de 10.000 lei, iar cotizatia anuala pentru sustinerea activitatilor acesteia este de 5.000 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »