Bani pentru modernizarea exploatatiilor vini-viticole

Magazin Salajean 20 aprilie 2010 0

Bani pentru modernizarea exploatatiilor vini-viticoleReprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj atrag atentia viticultorilor care doresc sa-si modernizeze plantatiile ca pot beneficia de sprijin nerambursabil de 65 la suta din valoarea cheltuielilor, sprijin ce poate ajunge pana la 13.000-14-000 de euro pentru infiintarea unui hectar cu vita nobila.

Potrivit regulamentelor europene, platile sunt efectuate pentru cererile aferente planurilor de restrucutrare, reconversie si dezvoltare a exploatatiei vini-viticole, pe masura ce lucrarile sunt realizate. Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt agricultorii care doresc sa-si modernizeze plantatiile pe baza unui plan de restructurare si reconversie si ale caror exploatatii sunt inregistrate in Registrul Plantatiilor Viticole. Pentru a beneficia de ajutorul financiar, solicitantul trebuie sa elaboreze un plan individual care contine un singur program de restructurare/reconversie, compus din una sau mai multe masuri eligibile.

Oficialii Directiei Agricole au mai precizat ca acesta este ultimul an in care salajenii se mai pot folosi de dreptul de replantare de care dispune judetul si care ii permite viticultorului sa planteze vita-de-vie pentru struguri de vin, in conditiile in care pe piata europeana a vinurilor este saturata. Pana in acest moment, doar patru salajeni au cerut drept de replantare pentru o suprafata de aproape 23 de hectare, la Carastelec, ramanand disponibili circa 113 hectare. Dreptul de replantare se obtine in urma depunerii unei cereri de autorizare a replantarii si de inscriere in Registrul plantatiilor viticole, sustin specialistii DADR Salaj.

In Salaj, suprafata cultivata cu vita-de-vie este de 1.688 de hectare, detinuta de peste 23.000 de persoane. In ceea ce priveste vita nobila, aceasta ocupa, in judet, doar 284 de hectare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »