Bani pentru medicamente compensate si gratuite – doar cu pipeta

Magazin Salajean 2 august 2011 0

Bani pentru medicamente compensate si gratuite – doar cu pipeta

Ziua de ieri a fost o gura de oxigen pentru bolnavii care asteptau de aproape o luna sa ridice de la farmacii medicamente compensate si gratuite, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj alocand unitatilor farmaceutice ultimii bani pe care ii mai avea la acest capitol. Numai ca fondurile sunt atat de putine, incat sunt slabe sanse ca minunea eliberarii acestor retete sa tina mai mult de trei zile.

Fondurile pentru medicamente compensate si gratuite aferente lunii trecute au fost epuizate inca din data de 5 iulie, astfel ca salajenii care au intrat in farmacii, in ultimele saptamani, cu astfel de retete au trebuit sa inghita din sec si sa astepte luna august. Asta, in cazul in care nu au scos bani din propriile buzunare pentru a-si cumpara tratamentele prescrise de medici.

Abia ieri, fiind inceput de luna, CJAS Salaj a putut aloca din nou farmaciilor fonduri pentru reluarea eliberarii retetelor sus amintite, dar vestea este buna doar pe jumatate. „Astazi (luni, n.r.) s-a reluat eliberarea retetelor compensate si gratuite in farmaciile din Salaj. Nu avem un buget anume pentru luna aceasta, de fapt avem doar ce a mai ramas din buget, o suma care cred ca ajunge pentru o zi. Am inteles, insa, ca va fi o rectificare bugetara care sa rezolve situatia. Nu am hotarat inca ce vom face, monitorizam consumul zilnic si vom vedea pe parcurs”, a declarat presedintele CJAS Salaj, Claudiu Barsan.

Potrivit sursei citate, singurele retete care s-au eliberat in perioada 5 iulie – 1 august au fost cele din Programele Nationale si pentru bolnavii cronici care au dosare aprobate de CJAS si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Din pacate, nici la acest capitol lucrurile nu stau bine din punct de vedere financiar. „Si pentru aceste medicamente s-au epuizat fondurile de ceva timp, dar retetele inca se elibereaza”, a declarat Claudiu Barsan.

Presedintele Colegiului Farmacistilor Salaj, Lucia Calb, a declarat ca situatia fondurilor insuficiente este extrem de neplacuta atat pentru pacienti, cat si pentru farmacisti si ca situatia ar trebui rezolvata la nivel national de CNAS, care ar trebui sa fie receptiva la ce se intampla in judete.

Dezastru la nivel national

Starea de fapt privind retetele compensate si gratuite este un factor de stres nu doar in Salaj, ci si in restul tarii. Colegiul Farmacistilor din Romania a anuntat ca aproximativ 20 la suta din unitatile farmaceutice din tara nu mai elibereaza asemenea retete, iar unitatile care inca le mai elibereaza o fac doar in speranta ca la un moment dat isi vor primi banii cuveniti de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Farmacistii din numeroase judete se plang ca nu le-au fost decontate facturile din septembrie 2010 si nu stiu daca vor mai putea sa elibereze medicamente gratuite bolnavilor de cancer si diabet, intrucat fondurile in acest sens se vor termina in luna august la nivelul intregii tari.

Potrivit reprezentantilor Colegiului, problemele cele mai mari sunt inregistrate in Hunedoara, Vrancea, Mures, Brasov si Valcea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »