Bani pentru fermierii salajeni, doar pana la sfarsitul lunii

Magazin Salajean 12 august 2010 0

Bani pentru fermierii salajeni, doar pana la sfarsitul lunii

Producatorii agricoli din Salaj au la dispozitie patru scheme de plata, de ale caror avantaje se pot folosi pana cel tarziu la finele acestei luni, ne-a declarat Aurora Sabou, coordonatorul Centrului Judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Spre exemplu, apicultorii pot primi finantare pentru combaterea varoozei, dar si pentru a-si reface septelul apicol, prin achizitia de matci, roiuri si familii de albine. Pentru a fi declarat eligibil, solicitantul trebuie sa fie membru al unei forme asociative de profil, sa aiba pregatire in domeniu, familiile de albine sa fie inregistrate la Directia Sanitara Veterinara Salaj si in Registrul agricol. Daca solicita fonduri pentru achizitia de matci, trebuie sa detina minim 50 de familii de albine. De asemenea, se va angaja in scris ca nu va instraina matcine, familiile de albine si roiurile nou cumparate timp de un an de la data la care APIA Salaj plateste ajutorul financiar.

Doritorii trebuie sa se grabeasca, pentru ca, pentru actiunile realizate in anul 2010, prevazute in Programul National Apicol, termenul limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc este 16 august, a tinut sa precizeze Sabou.

O alta schema de plata este destinata fermierilor – persoane fizice autorizate si persoane juridice – din zonele defavorizate Cristolt si Zalha, care detin intre doua si 15 vaci de lapte, pot primi un sprijin financiar de maxim 100 de euro/cap de animal. Cererile se depun cel tarziu in 31 august. Conditia este ca beneficiarii sa fie inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte, efectivul de vaci din exploatatie pentru care se solicita banii sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor si sa fie mentinut in ferma in perioada derularii schemei de sprijin.

Sume consistente pot ajunge si in buzunarele salajenilor care vor o calitate mai buna pentru produsele ecologice obtinute. In productia vegetala in conversie, sprijinul anual maxim variaza in functie de dimensiunea exploatatiei si este cuprins intre 1.500 si 3.800 de euro. Si in cazul beneficiarilor din productia animaliera si agricola, sprijin anual se acorda in functie de dimensiunea exploatatiei, dar si de a speciei de animale. Astfel, proprietarilor de bovine li se cuvin intre 800 si 2.000 de euro/exploatatie, celor de pasari, intre 1.500 si 3.000 de euro, iar crescatorilor de ovine si caprine, intre 750 si 950 de euro. In ceea ce-i priveste pe apicultori, acestia pot primi un ajutor de minim 750 si maxim 950 de euro/exploatatie.

Pentru a fi declarati eligibili, fermierii trebuie sa fie inregistrati la Ministerul Agriculturii ca producatori in agricultura ecologica, sa nu aiba datorii la stat, sa detina un certificat de conformitate a conversiei, iar cei din productia vegetala sa aiba in folosinta suprafete agricole de cel putin 0,3 hectare. Termenul limita pentru depunerea cererilor este 31 august.

Dupa cum sustine reprezentanta APIA Salaj, producatorii agricoli din judet mai au la dispozitie mai putin de o luna (pana in 10 septembrie) pentru a depune cereri de acord prealabil pentru motorina care va fi utilizata in agricultura in ultimele doua trimestre din 2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »