Bani pentru crescatorii de animale din zonele defavorizate

Magazin Salajean 18 august 2011 0

Bani pentru crescatorii de animale din zonele defavorizate

Crescatorii de animale salajeni din zonele defavorizate pot depune cererile pentru finantari suplimentare la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Salaj. Din informatiile furnizate de Ioan Tarau, sef serviciu in cadrul APIA Salaj, cererile de plata aferente anului 2011 in cadrul Schemei de plata a ajutorului specific pentru producatorii de lapte de vaca din zonele defavorizate, finantata din Fondul European de Garantare Agricola, se primesc in cursul acestei luni. De acest sprijin financiar pot beneficia crescatorii de vaci de lapte, persoane fizice sau juridice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale.

Conform aprecierilor specialistilor Programului National de Dezvoltare Rurala, la nivel de judet doar doua comune sunt cuprinse in zona defavorizata, respectiv, Zalha si Cristolt. Din aceste unitati administrativ teritoriale, anul trecut, asa cum a precizat Ioan Tarau, s-au depus in total 167 de cereri de subventii din fondurile comunitare, pentru un efectiv de 541 de animale. Valoarea acordata in 2010 in Salaj pentru fiecare vaca de lapte a fost de 96,363 de euro. Pentru aceasta sesiune, desi numai de doua zile se primesc cererile la sediul APIA Salaj au fost inregistrate deja 10 solicitari. Se estimeaza ca in cele doua comune 170 de fermieri, care detin minim doua si maxim 15 vaci, vor depune cereri pentru banii europeni.

Pentru a primi fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, fermierii trebuie sa indeplineasca conditiile referitoare la: efectivul de animale (intre doua si 15 vaci de lapte, inclusiv, pe exploatatie); inregistrarea beneficiarului care solicita ajutorul in sistemul de administrare a cotelor de lapte, cu cota de lapte pentru livrari si vanzari directe, la Serviciul de Administrare a Cotelor de Lapte; inscrierea in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) a efectivului de vaci de lapte detinut in exploatatie; mentinerea in exploatatie a efectivului de vaci de lapte pentru care se solicita ajutor specific anual, pana la data efectuarii platii; permiterea efectuarii controalelor potrivit legii, realizate de catre APIA sau de catre alte organisme abilitate in acest sens; situarea sediului exploatatiei in zonele defavorizate din Romania; comunicarea in scris, in termen de sapte zile lucratoare de la data aparitiei, a oricarei modificari a informatiilor declarate in cererea de plata, aparuta intre data depunerii si data finalizarii controlului la fata locului. Cuantumul ajutorului specific pe cap de vaca de lapte este de cel mult 250 euro/cap de vaca si se calculeaza dupa finalizarea verificarilor, prin raportarea numarului de animale eligibile la plafonul de 22,447 de milioane de euro aferent acestei scheme de plata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »