Bani pentru cartofii bolnavi

Magazin Salajean 8 aprilie 2011 0

Bani pentru cartofii bolnavi

Cultivatorii de cartofi din Sălaj care au obţinut producţii mai mici din cauza putregaiului inelar şi al putregaiului brun al cartofului vor primi, ca despăgubire, un ajutor financiar de la stat. Proiectul de hotărâre de Guvern prevede acordarea sprijinului financiar pentru producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele juridice, grupurile de producători sau organizaţii de producători care deţin suprafeţe de teren însămânţate cu sămânţă de cartof certificată în scopul producerii de cartofi de sămânţă sau cartofi de consum a căror producţie a fost afectată de organismele de carantină.

Despăgubirile se vor acorda în baza confirmării bolilor de carantină, emise de inspectorii fitosanitari din cadrul unităţii fitosanitare către producătorii agricoli. Suma maximă anuală pe unitatea de măsură, respectiv pe kilogram, aferentă perioadei 2011-2013, este stabilită pe categorii de cartofi şi gradul de contaminare şi este în cazul cartofului de sămânţă cuprinsă între 0,5 lei/kg şi 2,6 lei/kg, iar pentru cartoful de consum se acordă despăgubire de 1,5 lei/kg. Pentru a primi aceşti bani, agricultorii trebuie să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu suprafeţele de teren pe care le exploatează, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat. Se preconizează că plăţile pentru ajutorul de stat se efectuează începând cu data de 16 noiembrie, după încheierea anului pentru care se solicită ajutor de la stat. Schema de ajutor de stat se aplică beneficiarilor care au depus cereri în perioada 2011-2013.

Nu vor beneficia de acest ajutor de la stat sălăjenii care nu pot face dovada provenienţei sămânţei de cartofi şi nici cei care au cultivat cartofi pentru consumul propriu, pe o suprafaţă mică, de 3-5 ari, nedeclarată şi unde nu se pot face verificări. 12 la sută din probele trimise din Sălaj fac dovada că şi în judeţul nostru sunt cartofi infestaţi cu putregaiul brun şi putregaiul inelar, în special la producători din zona Crasna, Bănişor şi Sâg. Pe cele 1.500-2.000 de hectare însămânţate până la această dată în judeţ cu cartofi, potrivit verificărilor specialiştilor s-a folosit sămânţă de cartofi certificată, ne-a declarat Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »