Bani mai mulţi pentru spitalele din judeţ

Magazin Salajean 17 iunie 2011 0

Bani mai mulţi pentru spitalele din judeţ

Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii clasificarea unităţilor spitaliceşti din toată ţara, în funcţie de serviciile acordate şi de gradul de competenţă. Şase spitale din Sălaj figurează pe lista ministerului, dar niciunul dintre acestea nu a fost încadrat în primele două categorii, ceea ce nu ar trebui să mai surprindă pe nimeni. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău este unitate de categoria a treia, Spitalul Orăşenesc din Şimleu Silvaniei şi Spitalul Orăşenesc Jibou sunt de categoria a IV-a. Spitalul de Boli Cronice din Crasna, Fundaţia Acasă-Centrul de Recuperare Tratament şi Îngrijire, precum şi SC Salvosan Ciobanca SRL au fost apreciate de specialiştii din Ministerul Sănătăţii ca unităţi spitaliceşti de categoria a V-a.

Spitalele de categoria a V-a au un nivel de competenţă limitat. Ele asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative. Spitalele de categoria a IV-a au un nivel de competenţă bazal, ele deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Spitalele de categoria a III-a au nivelul de competenţă mediu, deservind populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Spitalele de categoria a II-a (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil) au un nivel de competenţă înalt şi sunt spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Spitalele de categoria I-a (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil) au un nivel de competenţă foarte înalt şi asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Unităţile sanitare cu paturi au avut obligaţia de a solicita în scris, direcţiei de sănătate publică din aria administrativ teritorială unde îşi desfăşoară activitatea, clasificarea, conform noii legislaţii în vigoare. Cererea unităţilor a fost însoţită de o fişă de autoevaluare de a cărei corectitudine şi realitate a datelor înscrise răspunde managerul unităţii solicitante. Direcţiile de sănătate publică au analizat cererile şi propunerea de încadrare a fost înaintată, pentru aprobare, Ministerului Sănătăţii. Principalele avantaje ale noii clasificări sunt creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor cu alte unităţi spitaliceşti, asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale continue, precum şi modelarea finanţării pe nivele de competenţă şi de performanţă, păstrându-se însă metodologia unică naţională de finanţare (tarif pe caz ponderat unic la nivel naţional). Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării suplimentare a spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală.

Clasificarea spitalelor publice şi private din judeţ s-a făcut în temeiul ordinului 323/2011, potrivit criteriilor prezentate în respectivul act normativ. S-au făcut propuneri de clasificare depuse de fiecare manager de unitate în parte pe baza unei autoevaluări, iar Ministerul Sănătăţii analizând propunerile înaintate, coroborat cu prevederile legale, a decis categoriile în care le încadrează. În normele legale se prevede foarte clar ce criterii trebuie îndeplinite pentru a intra într-o anumită categorie de competenţe. Desigur, că toţi şi-ar fi dorit un nivel de clasificare mai înalt, dar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile nu putem avea alte aşteptări, a menţionat Mihai Cheşeli, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.

Este o clasificare corectă şi obiectivă ţinând cont de criteriile prevăzute în lege. Avem, la nivel de judeţ, şi o unitate care va urma un program de conformare, respectiv, Spitalul Orăşenesc de la Jibou. Este benefic şi din punct de vedere al finanţării. Pentru următoarele şase luni din acest an bugetul unităţilor spitaliceşti cu paturi din Sălaj este mai mare faţă de perioada anterioară. Acest lucru nu se datorează în mod special clasificării spitalelor, ci mai ales procesului de reorganizare şi a faptului că au rămas funcţionale unităţile performante, ne-a declarat Claudiu Bârsan, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »