Bani insuficienţi pentru bolnavii de cancer

Magazin Salajean 19 aprilie 2011 0

Bani insuficienţi pentru bolnavii de cancer

Stocurile de medicamente oncologice din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău au fost luate la puricat, săptămânile trecute, de o echipă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, controlul relevând că bugetul alocat acestui compartiment va asigura tratamentul bolnavilor numai până în luna octombrie.

Pentru a cunoaşte modul în care se deruleză Programul Naţional de Oncologie în judeţe, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să verifice modul în care sunt asigurate medicamentele oncologice injectabile, la nivelul unităţilor sanitare cuprinse în programul respectiv, indiferent dacă aceste spitale se află în reţeaua Ministerului Sănătăţii sau în cea a autorităţilor locale. În Sălaj, controlul a vizat Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, singura unitate din judeţ prin care se derulează Programul Naţional de Oncologie. „Controlul de la Spitalul Judeţean a avut ca tematică existenţa medicamentelor şi a stocurilor, precum şi stadiul derulării licitaţiilor pentru aceste medicamente. În urma controlului, s-a constatat că bugetul alocat asigură tratamentul pacienţilor inclusiv până în luna octombrie. În data de 31 martie a fost demarată procedura de licitaţie deschisă pentru o gamă largă de medicamente din Program, licitaţie care se va finaliza în aproximativ 50 de zile. Până la finalizarea licitaţiei, există un stoc de medicamente pentru conti-nuarea tratamentului în condiţii optime, cu excepţia a patru produse care se vor achiziţiona în regim de urgenţă într-o cantitate apreciată ca fiind necesară”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Sălaj, Mihai Cheşeli.

Peste 4.000 de sălăjeni au cancer

Potrivit lui Cheşeli, la finele anului 2010, erau înregistraţi 4.056 de bolnavi diagnosticaţi cu diferite forme de tumori canceroase, din care în mediul rural erau 2.466. „Menţionăm că nu toţi bolnavii urmează tratamentul specific în judeţ. O parte dintre ei, în funcţie de tipul tumorii, de terapia recomandată, de localizare etc., sunt trataţi şi monitorizaţi de Institutul Oncologic Cluj – Napoca”, a spus purtătorul de cuvânt.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, începând cu data de 1 aprilie 2011, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice incluşi în Programul naţional de oncologie se eliberează în două moduri: prin farmaciile cu circuit deschis, dacă este vorba de forme farmaceutice cu administrare orală, şi prin farmaciile cu circuit închis din structura unităţilor sanitare, pentru formele farmaceutice cu administrare parenterală.

Anul acesta, bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de oncologie este de peste 751 de milioane de lei. Programul naţional se desfăşoară prin 90 unităţi sanitare aflate în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, la nivel naţional primind, astfel, tratament gratuit aproximativ 98.000 de bolnavi cu afecţiuni oncologice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »