Bani in schimbul tichetelor de calatorii – un vis frumos?

Magazin Salajean 20 iunie 2007 0

Bani in schimbul tichetelor de calatorii - un vis frumos?Fiecare pensionar beneficiaza de sase tichete de calatorie pe an, cu reducere de 50 la suta din tariful stabilit pentru deplasarile cu trenuri personale, accelerate si rapide, dar multi dintre ei nu le utilizeaza.

Din acest considerent, anul trecut, a luat nastere o propunere legislativa, care prevedea ca acei pensionari care nu si-au utilizat biletele de calatorie vor primi, in schimbul acestora, o anumita suma de bani. Unul dintre proiectele de lege respinse prevedea ca suma pe care o va primi fiecare pensionar pentru tichetul nefolosit sa fie de 50 de lei. Dupa ce aceasta propunere a cazut s-a facut o alta, conform careia, suma care urma sa fie data persoanelor varstnice in schimbul biletelor sa fie in valoare de 10 lei. Deocamdata, totul este invaluit in mister si nu se stie care va fi soarta acestor propuneri inaintate. Asteptam si noi cu nerabdare raspunsul care va fi oferit de catre Camera Deputatilor.

Aproape 60.000 de pensionari salajeni beneficiaza de reducere pe autobuze

Directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, Dumitru Bojan, ne-a declarat ca acei pensionari care nu au posibilitatea sa calatoreasca pe calea ferata, beneficiaza optional de sase calatorii simple cu reducere de 50 la suta la transportul intern auto in comune si localitati. Din totalul beneficiarilor de tichete de calatorie, 59.610 persoane se bucura de reducerea cu 50 la suta a costului biletelor de calatorie, iar 8.075 sunt posesori ai biletelor gratuite conform unor legi speciale.

Persoanele care beneficiaza de drepturi in temeiul mai multor legi cu caracter special si care potrivit actelor normative au dreptul la calatorii gratuite (tichetele verzi), nu au dreptul si la reducere cu 50 la suta a costului biletelor. Totusi, acestia au posibilitatea de a-si exprima optiunea pentru facilitatea pe care o doresc, a adaugat directorul CJP Salaj. Acele persoane trebuie sa depuna la sediul institutiei o cerere de optiune, la care vor anexa, dupa caz, cupoanele talon primite deja in luna decembrie pentru anul urmator sau o declaratie pe propria raspundere ca nu au primit cupoanele in temeiul altor legi speciale, precum si copia actelor de identitate.

Directorului CJP Salaj a spus ca pentru anul 2007, pana la aceasta data, aproape 60 de persoane au solicitat cupoanele talon neprimite de la CNPAS pentru drepturile alocate in baza unor legi speciale. De tichetele gratuite se mai pot bucura si persoanele care nu sunt pensionate, dar care figureaza in evidentele CNPAS ca beneficiari de drepturi prevazute de legi speciale.

Cheltuielile care decurg din aplicarea acestor legi se suporta lunar din bugetul de stat. Societatile comerciale de transport Transurbis, Trans Salaj, Cento Trans, Sebali Trans si Vanator Trans predau lunar Casei de Pensii tabele nominale cu datele necesare identificarii persoanelor beneficiare. De asemenea, acestea predau si factura de plata, care este onorata in termenul prevazut de lege.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »