Bani falşi, puşi în circulaţie în Sălaj

Magazin Salajean 5 aprilie 2011 0

Bani falşi, puşi în circulaţie în Sălaj

Încă de la începutul acestui an, în Sălaj, au fost înregistrate o serie de cazuri de punere în circulaţie de bancnote false. Potrivit inspectorului principal Ioan Filip, şeful Direcţiei de Combatare a Crimei Organizate (DCCO) Sălaj, în cursul anului 2011, pe raza judeţului nostru, s-au înregistrat trei cazuri de punere în circulaţie de bancnote Euro contrafăcute, un caz de bancnote USD, respectiv bancnote care provin din ţările din cadrul Uniunii Europene sau din cadrul SUA. Bancnotele au fost puse în circulaţie de către persoane care muncesc în străinătate, şi care au domiciliul în Sălaj. De asemenea, în cursul acestui an, în judeţ, au mai fost înregistrate două cazuri de punere în circulaţie de bancnote autohtone contrafăcute. Evoluţia situaţiei operative, la nivel naţional, pe linia combaterii falsului de bancnote, monede şi cec-uri de călătorie relevă faptul că acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, la nivelul ţării noastre fiind destrămate mai multe grupări infracţionale care se ocupau cu falsificarea şi punerea în circulaţie de bancnote autohtone contrafăcute, atât ROL cât şi RON. De asemenea, nu trebuie neglijată nici problematica falsificării şi punerii în circulaţie de bancnote străine contrafăcute, în special Euro, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, ne-a declarat şeful DCCO Sălaj.

Conform aceleiaşi surse, la nivel naţional, analizele efectuate în cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate – Oficiul Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă şi Cec-uri de Călătorie indică o creştere constantă a apariţiei monedei naţionale contrafăcute în circuitul monetar şi, implicit, a activităţii de falsificare a acesteia. Însă, cazuistica Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj relevă faptul că această modalitate de punere în circulaţie de bancnote, monede şi cecuri de călătorie contrafăcute, nu îmbracă neapărat aspectele unui fenomen, a adăugat Ioan Filip.

Şeful DCCO Sălaj subliniază, în final, că pentru prevenirea apariţiei unor astfel de situaţii ce pot afecta sistemul financiar bancar al ţării şi pentru protejarea populaţiei, este necesară cunoaşterea caracteristicilor elementelor de siguranţă ale bancnotelor, iar schimburile valutare să fie efectuate doar în instituţii bancare sau case de schimb valutar. În situaţia în care deţineţi sau intraţi în posesia unor bancnote contrafăcute vă puteţi adresa Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, la numărul de telefon 0260/661285, int. 20300, 20301 sau 20302, a spus în final Ioan Filip.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »