Bani cu taraita pentru bebelusii din Salaj

Magazin Salajean 28 iunie 2010 0

Bani cu taraita pentru bebelusii din Salajriza laptelui praf gratuit acordat sugarilor salajeni pare sa fie rezolvata cel putin pana in luna octombrie a acestui an. Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Ministerul Sanatatii a alocat judetului 74.000 de lei, bani din care au fost achizitionati, in urma unei licitatii, peste 2.900 kg de lapte praf, reprezentand circa 7.300 de cutii. In conditiile in care solicitarile lunare pentru surogat matern vizeaza 460-480 de copii, oficialii institutiei spera ca produsul sa ajunga pana in octombrie.

De asemenea, institutia salajeana a reusit sa achizitioneze peste 1.560 de flacoane de Vigantol – medicament pentru prevenirea rahitismului, din cei 8.000 de lei primiti in acest sens de la minister. Tinand cont ca necesarul lunar este de 500 de flacoane, stocul va fi suficient pentru o perioada de trei luni. Din bugetul de 8.000 de lei acordati pentru achizitia de fier Haussman (produs ce previne anemia la gravide), DSP Salaj a reusit sa acopere necesarul pe patru luni, dupa ce a cumparat circa 750 de flacoane.

Donatie de vaccinuri din alte judete

Salajul a primit, in urma cu cateva zile, 170 de doze de vaccin ROR (rujeola, oreion, rubeola) si 80 de doze de Pentaxim (vaccin antidifteric, antitetanic, antipoliomielitic) pentru imunizarea bebelusilor. Potrivit oficialilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, dozele au fost alocate Salajului in urma redistribuirii din alte judete, dar nu sunt suficiente pentru vaccinarea tuturor sugarilor Pentru campania lunara de imunizare gratuita a copiilor din judet este nevoie de un necesar de 200 de doze de vaccin ROR, 800 de Pentaxim si 200 de doze de vaccin BCG (antituberculos). La acestea se adauga o cantitate suplimentara de vaccin in vederea recuperarii copiilor din lunile anterioare, respectiv 300 de doze de vaccin ROR, 1.000 de doze de Pentaxim si 300 de doze de vaccin BCG, ne-a comunicat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.

Dupa cum sustine directorul institutiei, Ligia Marincas, vaccinurile recent primite vor fi alocate cazurilor in care nu s-a intervenit cu prima doza, pentru ca sugarii sa castige o mica imunitate. Intrebat cum comenteaza initiativa parintilor care decid sa achizitioneze vaccinuri pentru imunizarea copiilor lor din farmacii, reprezentantul DSP Salaj a declarat ca este mai bine sa se urmeze schema vaccinala propusa de Ministerul Sanatatii, iar nu cea individuala. Totusi, daca parintii decid sa nu astepte pana ce dozele necesare ajung in judet, Marincas le recomanda acestora sa cumpere produse acceptate de comisiile de specialitate, care respecta normele europene si care au aceleasi concentratii de antigene precum vaccinul asigurat de catre stat.

500 de fantani decolmatate

Inspectorii DSP Salaj, impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale au dezinfectat peste 500 de fantani colmatate din cauza inundatiilor, in 10 comune ale judetului. Am oferit atat cantitatile de dezinfectant necesare, cat si instructiunile de utilizare, a precizat directorul institutiei, mentionand ca a fost recomandata dezinfectarea profilactica. Mai exact, fantanile au fost golite de apa si curatate, iar in apa ce s-a colectat ulterior a fost adaugata o cantitate minima de clor. Dezinfectantul a fost lasat sa actioneze cateva ore, dupa care apa din fantana a redevenit potabila.

Ambulante care stau degeaba

Doua din cele patru ambulante pentru consult la domiciliu marca Fiat Punto, achizitionate in 2007 de catre Ministerul Sanatatii, nu sunt folosite la capacitate optima, motiv pentru care oficialii DSP Salaj au solicitat Ministerului Sanatatii ca, odata cu reorganizarea sistemului de asistenta spitaliceasca, in Salaj sa ia fiinta doua sau trei centre de permanenta, spre care sa fie indreptate respectivele autospeciale.

Ligia Marincas sustine ca zonele avute in vedere pentru crearea unor astfel de centre sunt Crasna, Cehu Silvaniei, Fildu-Almas-Cuzaplac si Ileanda. Varianta din urma ar putea iesi din calcul, intrucat, pentru aceasta zona, autoritatile au in vederea infiintarea unei substatii SMURD.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »