Bancile sustin cultivatorii salajeni

Magazin Salajean 23 august 2011 0

Bancile sustin cultivatorii salajeni

Agricultorii salajeni pot apela la credite bancare pentru desfasurarea activitatilor fara a fi nevoiti sa gireze cu bunuri pentru sumele imprumutate. Pana la aceasta data, 12 fermieri din judet au facut demersuri pentru obtinerea de bani de la diverse banci pentru suprafetele din exploatatiile pe care le detin. Din cele aflate de la directorul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Salaj, Virgil Turcas, pentru anul 2011, la sediul institutiei de la Zalau, s-au inregistrat 24.699 de cereri, la o suprafata declarata de 135.695 hectare, respectiv de 130.317 de hectare suprafata solicitata. Pentru anul precedent, s-au depus la APIA Salaj 24.104 cereri pentru 137.200 de hectare suprafata declarata, respectiv, 130.240 de hectare suprafata solicitata.

APIA Salaj a eliberat pentru anul 2011 adeverinte necesare la creditarea exploatatiilor pentru 12 fermieri la o suprafata de 1.023 de hectare, marea majoritate a acestora au solicitat fonduri necesare infiintarii de culturi. Astfel de adeverinte sunt necesare la obtinerea creditelor pentru: infiintarea de culturi, investitiile in terenuri sau pentru pregatirea terenurilor cu culturi. Am eliberat adeverinte pentru trei fermieri care au solicitat sume de la CEC, pentru cinci cultivatori care se imprumuta prin BRD, trei prin BCR si unul prin BTRL. Este un demers foarte bun, care vine in sprijinul agricultorilor, tinand cont de faptul ca astfel ei nu mai sunt nevoiti sa gireze pentru suma ceruta cu anumite bunuri. In acest sens, sunt parteneri APIA, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, banca si Fondul de Garantare, a aratat Virgil Turcas.

Reiteram faptul ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA elibereaza beneficiarilor Schemei de plata unica pe suprafata pentru Campania SAPS 2011 adeverinte celor care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru. APIA a incheiat conventii cu BRD Groupe

Societe Generale, CEC Bank, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, BancaComerciala Carpatica, Banca Intesa Sanpaolo Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank,Procredit Bank si Fondul de Garantare a Creditului Rural, IFN – SA, precum si cu Agricover Credit IFN – SA.

Potrivit Conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o Adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru Schema unica de plata pe suprafata (SAPS) pentru anul 2011 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului, conform reglementarilor in vigoare. In adeverinta se mentioneaza suprafata determinata pentru plata in cadrul schemei SAPS si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia, precum si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite. Bancile vor acorda, beneficiarilor eligibili, credite in lei in vederea finantarii capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente. Valoarea creditului este de pana la 80 de procente din suma cuvenita din SAPS, denominata in lei la cursul de schimb valutar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »