Banca din Zalau amendata cu 20.000 de lei, reclamata din nou de salajeni

Magazin Salajean 2 septembrie 2010 0

Banca din Zalau amendata cu 20.000 de lei, reclamata din nou de salajeniSocietatea bancara din Zalau amendata cu 20.000 de lei de catre comisarii de la Protectia Consumatorilor Salaj, pentru practicarea comisionului de risc declarat ilegal prin Ordonanta 50/2010, risca o alta amenda de pana la 100.000 de lei. Sanctiunea va fi aplicata daca banca nu va restitui celor 33 de salajeni, care au depus reclamatii la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, contravaloarea integrala a comisioanelor retinute de la intrarea in vigoare a respectivei ordonante.

Patruzeci de salajeni au depus reclamatii la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj impotriva unei societati bancare din Zalau pentru retinerea comisionului de risc declarat ilegal prin Ordonanta 50/2010. Dintre acestea, 33 au fost solutionate, si toate in favoarea clientilor bancii. Potrivit directorului CJPC Salaj, Claudiu Silaghi, in urma controlului efectuat la societatea bancara a fost dispusa, pe langa sanctiunea in valoare de 20.000 de lei, si masura de restituire in termen de 15 zile a contravalorii comisioanelor retinute, ilegal, reclamantilor.

Urmeaza ca saptamana viitoare sa derulam un alt control la banca respectiva, pentru a verifica daca s-a aliniat masurilor dispuse la controlul anterior. Cu aceasta ocazie, vor fi cercetate si celelalte sapte reclamatii depuse ulterior de salajeni impotriva aceleiasi banci, tot pentru retinerea comisionului de risc la contractul de credit, a declarat Claudiu Silaghi. Potrivit acestuia, daca masurile dispuse nu vor fi duse la indeplinire in termen de 15 zile, banca ar putea fi sanctionata, in cursul saptamanii viitoare, cu o amenda cuprinsa intre 80.000 si 100.000 de lei.

Reclamatii impotriva actelor aditionale

Reclamatiile depuse de salajeni impotriva societatilor bancare nu se opresc insa doar la comisioanele declarate ilegale conform Ordonantei 50. Alte cinci persoane au depus plangeri la CJPC Salaj impotriva bancilor, nemultumiti de dobanda recalculata prin actele aditionale la contractele de credit. Este vorba de documentele stipulate in aceeasi Ordonanta 50, prin care bancile sunt obligate sa modifice toate contractele de credit, prin acte aditionale, pentru schimbarea dobanzilor Euribor, drept urmare de modificarea ratelor lunare. Potrivit directorului CJPC Salaj, societatile bancare au termen pana la data de 19 septembrie sa incheie actele aditionale la contractele de credit, astfel ca, in aceasta perioada, isi cheama clientii la sediile institutiilor. Recomand clientilor sa se prezinte la societatile bancare pentru negocieri, insa sa fie foarte atenti la modificarile aduse prin actele aditionale la contractul de credit.

Acestia trebuie sa stie ca au termen 15 zile pentru a studia la domiciliu aceste documente. In cazul in care nu sunt multumiti de conditiile bancii, clientii sunt sfatuiti sa trimita adrese scrise catre societatile bancare in care sa-si prezinte doleantele. In cazul in care nu vor ajunge la un acord, clientii pot sa se adreseze instantelor judecatoresti, a precizat Claudiu Silaghi. Acesta a adaugat ca se asteapta ca numarul de reclamatii privind semnarea actelor aditionale la contractele de credit sa creasca in urmatoarele zile, dat fiind ca se apropie termenul limita pana la care bancile sa se alinieze reglementarilor Ordonantei 50/2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »