Banca din Zalau, amendata cu 20.000 de lei pentru comisioane ilegale

Magazin Salajean 17 august 2010 0

Banca din Zalau, amendata cu 20.000 de lei pentru comisioane ilegale

O institutie bancara din Zalau a fost sanctionata, ieri, cu 20.000 de lei, de catre comisarii de la Protectia Consumatorului, pentru practicarea unui comision de risc, declarat ilegal prin Ordonanta de Urgenta Nr. 50/2010, intrata in vigoare din luna iulie. Pe langa amenda, banca a fost somata sa returneze toate comisioanele ilegale aplicate clientilor care au depus reclamatii, respectiv unui numar de 33 de salajeni.

In urma reclamatiilor primite de la mai multi clienti impotriva comisioanelor ilegale practicate de banci, comisarii de la Protectia Consumatorului Salaj au demarat, zilele trecute, un control la institutiile bancare. Directorul Comisariatului pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Salaj, Claudiu Silaghi, ne-a declarat ca din iulie, de la intrarea in vigoare a Ordonantei 50, care reglementeaza comisioanele ilegale, aproximativ 40 de salajeni au depus reclamatii impotriva a patru banci din judet.

Saptamana trecuta am desfasurat un control la o banca din municipiu, impotriva careia 33 de persoane au depus reclamatii. Aceasta unitate a fost sanctionata cu o amenda de 20.000 de lei pentru practicarea unui comision de risc aplicabil la soldul de credit, declarat ilegal conform Ordonantei 50. De asemenea, tot impotriva bancii s-a intocmit un proces verbal de constatare pentru clauzele contractuale abuzive, cazul urmand a se judeca in instanta, a declarat Silaghi. Potrivit acestuia, printre clauzele abuzive se numara dreptul bancii de a nu diminua dobanda din contractele de credit.

Claudiu Silaghi a precizat ca nu ne poate dezvalui numele intitutie pana la expirarea termenului de contestare a amenzii, respectiv 30 de zile.

Comisioanele ilegale, restituite

Tot ca masura impotriva bancii amendate, comisarii CJPC Salaj au dispus returnarea tuturor comisioanelor ilegale platite de clienti. Am dispus ca, in termen de 15 zile, unitatea bancara sa plateasca toate comisioanele ilegale achitate de clienti de la intrarea in vigoare a OUG 50/2010. Dupa acest termen vom demara alte controale pentru a stabili daca banca s-a aliniat masurilor, a afirmat directorul CJPC Salaj. Potrivit sursei citate, alte trei institutii bancare impotriva carora sapte salajeni au depus reclamatii vor fi verificate zilele acestea.

Clientii nu sunt obligati sa semneze

Pentru a evita astfel de neplaceri, clientii sunt sfatuiti sa ceara la inche-ierea contractelor de credit un formular standard de nivel european, in care sunt specificate toate comisioanele. Tot in baza acestui formular, clientii pot solicita un contract de credit cadru pentru a fi studiat acasa. Directorul CJPC Salaj a declarat ca este dreptul clientului de a solicita contractul de credit, cu toate completarile aferente, pe o perioada de 15 zile, pentru a putea fi studiat.

In cazul contractelor existente, clientii ar trebui sa stie ca nu sunt obligati sa se prezinte la sediile unitatilor bancare pentru a semna actele aditionale la contractele de credit. In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei 50, bancile au obligatia de a modifica prin acte aditionale toate contractele de creditare aflate in derulare in conformitate cu noile reglementari. Astfel ca, in aceasta perioada, este posibil ca bancile sa invite clientii sa incheie acte aditionale in care sunt prevazute alte comisioane, documente pe care clientii nu sunt obligati sa le semneze, a explicat Claudiu Silaghi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »