Balastiera din Benesat baga dihonia intre autoritati

Magazin Salajean 22 martie 2007 0

Balastiera din Benesat baga dihonia intre autoritati

Obiectivul de investitii SC Betonagreg SRL Benesat Balastiera si statie de sortare functioneaza, conform declaratiilor primarului comunei, Sorin Romocea, fara a avea vreo forma legala de detinere a terenului pe care isi are locatia. Divergentele dintre Primarie, proprietari si societatea Betonagreg au aparut in 2005, in momentul in care proprietarii de drept ai terenului amplasat sub statia de sortare au castigat in instanta, prin hotarare definitiva, titlul de proprietate pentru un hectar si jumatate din suprafata cu pricina. Ca unici detinatori, acestia au solicitat directorului Betonagreg, Mircea Ivascu, sa faca o oferta de pret pentru a cumparara sau inchiria spatiul, insa nu au primit nici un raspuns in acest sens. Mai mult, Agentia pentru Protectia Mediului Salaj a emis autorizatia de mediu pentru amplasamentul in discutie fara a avea in vedere faptul ca noul proprietar a cumparat de la vechiul exploatator (S.C. Nordagreg SA Satu Mare) doar cladirile, nu si terenul aferent.

SC Betonagreg cere anularea titlului de proprietate

Ivascu, actualul detinator al societatii de exploatare a nisipului, a cerut in instanta anularea titlului de proprietate, invocand incalcarea Legii 18 privind acordarea dreptului de proprietate. APM confirma faptul ca, potrivit decretului prezidential nr. 247/20 din septembrie 1978 privind amplasarea obiectivului (…) in afara perimetrului construibil al comunei Benesat, s-a intocmit un act prin care se expropriaza, se trec in proprietatea statului si se dau in administrarea directa a intreprinderii terenurile in suprafata de 154.820 mp situate in comuna Benesat. De asemenea, dosarul depus la APM Salaj contine ordine de plata conform carora agentul economic SC Betonagreg SRL a achitat in contul Primariei Benesat impozitul pe teren si pe cladiri pentru tot anul 2005, precum si un contract de vanzare-cumparare incheiat intre SC Nordagreg SA Satu Mare si SC Betonagreg SRL Benesat. Prin urmare, din punctul de vedere al Agentiei pentru Protectia Mediului, autorizatia de mediu a fost emisa cu toate actele in regula.

Primarul e de alta parere…

In legatura cu cererea de anulare a titlului de proprietate, Romocean, primarul comunei Benesat, declara ca, intr-o societate democratica, dreptul la proprietate este sfant, si nu intelege pe ce baza cere domnul Ivascu anularea titlului (…), avand in vedere ca acesta a avut posibilitatea de a cumpara terenul odata cu achizitionarea cladirilor. Mai mult, daca detinatorilor terenului le va fi anulat titlul de proprietate, spatiul atat de disputat va reveni in administratia Primariei, or, si in acest caz, Betonagreg va trebui sa intre in legalitate cumparand sau inchiriind terenul.

In alta ordine de idei, edilul recunoaste ca autoritatile locale au gresit in momentul in care a acceptat ca SC Betonagreg sa achite in contul Primariei Benesat impozitul pe teren si cladiri pentru anul 2005 (…), dar de atunci firma nu a mai platit aceste taxe.

Proprietarii nu sunt, de fapt, proprietari

De cealalta parte, Ivascu scoate asul din maneca, declarand ca detinatorii titlului de proprietate nu sunt adevaratii proprietari, si ca a intrat in posesia unui extras de Carte Funciara prin care va demonstra acest lucru in instanta. Cat despre adevaratii proprietari, acestia au primit in schimb suprafete de teren agricol in alte locatii, ne declara Ivascu.

Pana la urma, cu sau fara acte legale, cu sau fara permisiunea administratiei locale sau a unui alt prezumtiv proprietar al terenului, Betonagreg funtioneaza la parametrii maximi, la Benesat – comuna uitata nu doar de autoritatile judetului, ci si de lege.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »