Azi se da startul pentru fondurile structurale

Magazin Salajean 12 iulie 2007 0

Azi se da startul pentru fondurile structuralePrimul pas din lansarea oficiala a Programului Operational Regional (POR) va fi facut astazi, prin semnarea cadrului strategic national de referinta, urmand ca maine sa fie finalizate lucrurile prin semnarea directa a POR. Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat ca acest lucru inseamna ca se da startul pentru fondurile strucurale, primariile avand posibilitatea de a obtine bani care sa faca posibile investitii importante pentru salajeni.

Presedintele CJ a spus ca schimbarile din POR despre care s-a vorbit in ultima vreme privesc mai ales partea de turism, pentru POR ramanand eligibile, dupa modificari, doar proiectele intocmite pentru statiunile atestate si pentru orase. Pentru turismul rural si dezvoltarea zonei rurale s-a apreciat ca raman disponibile celelalte fonduri, a spus Marc, facand referire la Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR). Nu mi se pare normal, mai ales ca, initial, turismul era inclus, pentru finantare in POR. Cum acest lucru a cazut la negocierile dintre Ministerul Dezvoltarii si Comisia Europeana, inca nu se stie daca cele doua proiecte pe care le avea Salajul si care priveau crearea unui circuit al castrelor romane din Transilvania, respectiv a unui circuit turistic al bisericilor de lemn din judet vor putea fi finantate prin POR, a spus Marc. In acelasi spirit critic fata de miscarile autoritatior centrale, acesta a apreciat ca scoaterea turismului din POR este o forma de centralism si o trecere peste nevoile regionale.

Salajul nu are in prezent nici o statiune turistica atestata, desi s-ar putea actiona in acest sens in privinta Boghisului, a bailor de Bizusa si a celor de la Jibou. Tot ce a depins de noi, am facut, ramane ca si proprietarii actuali sa faca partea ce le revine, a spus Tiberiu Marc.

Alte proiecte pe care Salajul le va avea finantate prin POR sunt pe partea de sanatate – reabilitarea majora a Spitalului Judetean, si pe invatamant – amenajarea unor campusuri scolare, pentru care, insa, nu au fost stabilite inca locatiile.

Bani pentru camine culturale

Marc a reamintit cele trei cai prin care primariile din comune pot obtine finantare care sa le permita construirea de camine culturale in comunitati sau reabilitarea si modernizarea caminelor, acolo unde acestea exista. Autoritatile locale au posibilitatea de a accesa fonduri pentru proiectarea si construirea de camine culturale (termenul de depunere a dosarelor este 4 august), pentru finalizarea lucrarilor de constructie a caminelor culturale (termen de depunere – aceeasi data de 4 august) si pentru reabilitarea si dotarea caminelor culturale, pentru aceasta ultima masura asteptandu-se unda verde de la Bucuresti.

Temerea mea este ca nu vom avea suficiente proiecte bune pentru cati bani vor fi disponibili, a conchis Marc.

La capitolul proiecte, presedintele CJ Salaj a informat ca la Bistrita a fost discutat, zilele trecute, in cadrul sedintei Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest, portofoliul de proiecte al Regiunii. Lista contine 61 de proiecte, din care 12 apartin Salajului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »