Azi incep Zilele Culturii Salajene

Magazin Salajean 12 octombrie 2010 0

Azi incep Zilele Culturii Salajene

Prima editie a proiectului Zilele Culturii Salajene va avea loc incepand de astazi, 12 octombrie, si pana in 28 octombrie, in organizarea Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National (DJCPN) Salaj, in parteneriat cu cele mai importante institutii de cultura din judet: Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta, Biblioteca Judeteana Ionita Scipione Badescu (BJS), Liceul de Arta Ioan Sima si Ansamblul Porolissum.

Pe durata a doua saptamani, vor fi organizate o serie de activitati culturale, printre care expozitii, lansari de carte, spectacole de teatru, de muzica clasica si populara, dezbateri publice. Potrivit Doinei Cocis, directorul DJCPN Salaj, cele mai multe se vor desfasura la sediul Bibliotecii Judetene si la Galeria de Arta Ioan Sima. Exceptie vor face spectacolele, ce vor fi gazduite de Casa de Cultura a Sindicatelor si de Sala Avram Iancu a Primariei Zalau.

Prima actiune din cadrul proiectului – Salajeni la ei acasa – se afla la a cincea editie, sustin organizatorii, si va aniversa personalitatile care au implinit o varsta rotunda. Evenimentul reprezinta un prilej de a ne arata respectul si aprecierea fata de personalitatile locale care au un buchet rotund de ani. In plus, vor fi expuse si lucrari ale sarbatoritilor. Actiunea este cu atat mai importanta cu cat ne dorim ca la finalul acestui an sa reeditam Dictionarul Personalitatilor Salajene, a declarat Florica Pop, directorul BJS.

Tot in cadrul Zilelor Culturii Salajene, va avea loc si lansarea cartii lui Viorel Muresan. Manifestarea, gazduita de Sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, va fi urmata de o seara de poezie a scriitorilor din Salaj. Este prima actiune mai importanta organizata de noul Centru de Cultura si Arta, a tinut sa precizeze seful institutiei, Daniel Sauca.

In ceea ce priveste Muzeul Judetean, acesta s-a implicat in organizarea a trei activitati: inaugurarea expozitiei muzeale de la Napradea, al carei scop il constituie valorificarea patrimoniului local, o dezbatere publica pe tema culturii in contextul actual si expozitia de arta fotografica Porolissum rememoria.

Zilele Culturii Salajene se vor incheia in 28 octombrie, cand vor fi decernate premiile culturale salajene, pe baza voturilor acordate de catre un juriu de specialitate. Tot atunci, Directia pentru Cultura va acorda premii de excelenta acelor personalitati care si-au pus amprenta asupra activitatii culturale din judet, a mai spus Doina Cocis.

Potrivit spuselor sale, editia de anul viitor a acestei ample actiuni culturale se va derula in luna septembrie si se va suprapune atat cu festivalul Muza Fest, cat si cu Zilele Europene ale Patrimoniului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »