Avocatii scapa de raspunderea penala

Magazin Salajean 27 ianuarie 2011 0

Avocatii scapa de raspunderea penala

Avocatii care isi invata clientii sa dea mita, sa faca trafic de influenta, comit falsuri sau dau consultanta in evaziune fiscala nu mai raspund penal pentru aceste fapte.

Cu alte cuvinte, avocatii nu raspund penal tocmai in cazul infractiunilor cel mai des savarsite in aceasta profesie. Articolul legislativ a fost sustinut de deputatul PDL Daniel Buda. Desi a fost criticata in Comisia Juridica si insusi deputatul PDL aratandu-se dispus sa renunte la initiativa sa, modificarea a aparut totusi in textul votat in plenul Camerei si trimis la promulgare, el fiind in vigoare de circa trei saptamani.

Cauza de imunitate se aplica la infractiunile de fals, de trafic de influenta, la infractiunile economice, evaziune fiscala, acolo unde se fac marile contracte de consultanta. De exemplu, in cazul in care un avocat isi invata clientul cum sa scape de achitarea taxelor, il sfatuieste sa dea mita unui judecator sau falsifica documente in folosul celui pe care il reprezinta, clientul raspunde penal, dar avocatul este scutit de acest lucru.

De noua regula se vor bucura si avocatii pusi deja sub acuzare, din cauza ca in domeniul penal se aplica legea mai favorabila, care retroactiveaza.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »