Avem drumuri rele, dar ne facem planuri pentru deszapezire

Magazin Salajean 30 august 2011 0

Avem drumuri rele, dar ne facem planuri pentru deszapezireConsilierii judeteni au aprobat, ieri, proiectul de hotarare privind programul de pregatire si intretinere a drumurilor judetene aflate in administrarea Consiliului Judetean Salaj pe perioada sezonului rece 2011-2012. S-a stabilit ca din bugetul judetului se vor aloca, pentru lucrarile de intretinere si deszapezire pe perioada iernii, 1,2 milioane de lei.

Alesii judetului au aprobat nivelele de importanta (viabilitate) a drumurilor Salajului, precum si modul de repartizare a sumelor in functie de incadrarea lor in cele patru nivele de viabilitate. Nu in cele din urma, s-a realizat un acord de asociere intre judetul Salaj si comune in vederea realizarii acestui program. Decontarea lucrarilor pe drumurile de nivel II, III si IV se va face in doua transe: in anul 2011, pentru o luna si jumatate, si in anul 2012, pentru doua luni si jumatate. Drumurile incadrate in categoria I vor ramane in competenta CJ, iar celelalte vor fi in responsabilitatea unitatilor administrativ-teritoriale.

Potrivit datelor prezentate in proiectul de hotarare, din totalul de peste 600 de kilometri de drumuri judetene aflate pe teritoriul judetului Salaj, 244,4 sunt de nivel I, 159,2 de kilometri de nivel II, 160,7 de kilometri de nivel III si 35,6 de kiolmetri de nivel IV ( si 14,33 kilometri se afla in intravilanul celor patru orase). Conform programului aprobat de consilierii judeteni, anuntul in sistem electronic pentru acordarea prin licitatie a lucrarilor pe reteaua de drumuri aflata in administrarea CJ se va face in data de 5 septembrie, desfasurarea procedurilor de atribuire a contractului se va face pana la data de 25 septembrie, iar semnarea contractului va avea loc pana la data de 1 noiembrie. Materialele antiderapante vor fi depozitate pe drumurile judetene din data de 15 noiembrie. Speram ca iarna se va incadra si ea in calculele alesilor judetului, pentru ca nici la nivel local, drumurile nu vor fi preluate pentru intretinere pe perioada iernii de catre firmele castigatoare ale licitatiilor decat in 15 noiembrie.

Locuitorii din Maeriste ameninta cu proteste

Starea drumurilor a fost readusa in discutie de catre consilieri, care au semnalat faptul ca participantii sunt extrem de nemultumiti. Cu toate ca situatia treneaza de multa vreme si ca drumul de la Zalau la Cehu a fost reabilitat, portiunea de pe dealul Cristurului, de la iesirea din padure, spre Cehu, pe o lungime de 200 de metri este in stare avansata de degradare. Mirel Olahut a solicitat autoritatilor judetene sa faca demersurile necesare pentru asfaltarea acestei portiuni de drum. Vorbind de drumuri, si consilierul Ioan Mocan a semnalat faptul ca in urma cu cateva zile locuitorii din comuna Maeriste i-au solicitat prezenta in comuna, cerandu-i ajutor in vederea repararii drumurilor: Simleu-Moiad, Nusfalau-Simleu-Boghis, Ip-Cerisa.

Oamenii nu mai vor sa plateasca taxele si nici impozitele pentru autovehicule, deoarece nu se face nimic din banii lor; isi rup masinile in craterele de pe drumurile judetene. Au avertizat ca vor protesta in fata CJ pentru a li se rezolva problema. Actuala legislatie da posibilitatea administratiilor judetene, ori locale sa faca interventii, in regim de urgenta, in baza prevederilor Ordonantei 34/2006, referitoare la achizitiile publice. Daca judetul pune in practica procedura standard, va trece un an pana cand vom reface un drum de care avem nevoie urgenta acum, a mentionat Ioan Mocan, cel care in repetate randuri, la multe sedinte ale CJ, a invocat nemultumirile localnicilor fata de starea drumurilor.

De data aceasta, interventia vehementa a lui Ioan Mocan s-a soldat totusi cu o promisiune. Tiberiu Marc, presedintele CJ a afirmat ca, pana la sedinta urmatoare, va incerca sa gaseasca solutii pentru identificarea de fonduri si refacerea acestor drumuri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »