Autoturisme putine in parcul auto salajean

Magazin Salajean 19 octombrie 2011 0

Autoturisme putine in parcul auto salajean

Desi este considerat unul dintre judetele cu cea mai larga piata de comert auto second-hand, cand vorbim de parcul auto al Salajului, clasamentul se schimba radical. Potrivit informatiilor existente la nivelul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor, la nivel national, judetul Salaj ocupa locul sapte, cu cele mai putine autoturisme inmatriculate, respectiv 46.000 de masini.

Peste 46.000 de autoturisme circula pe drumurile publice avand inscris pe numarul de inmatriculare judetul Salaj. Conform statisticilor realizate la nivelul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule, acest numar reprezinta doar putin peste unu la suta din totalul autoturismelor inmatriculate la nivel national, pana la finele anului trecut, respectiv 4,3 milioane de autoturisme. Doar sase judete din tara au parcul auto mai mic decat cel al Salajului, si anume Botosani, Vaslui, Covasna, Giurgiu, Ialomita si Tulcea, aceste din urma fiind judetul cu cele mai putine masini din tara – 31.643 de autoturisme.

Bineinteles, cel mai aglomerat trafic este in Bucuresti, unde parcul auto aduna aproape un sfert din totalul autoturismelor din tara: 934.932 de bucati. Urmatorul in lista este judetul Timis, unde au fost inmatriculate pana in decembrie a anului trecut 165.869 de autoturisme. Clujul detine locul trei in clasament, cu 163.831 masini, urmat de judetele Prahova, Constanta, Arges, Brasov, Bihor, Mures, Iasi, Suceava si Arad, toate avand in parcul auto peste 100.000 de autoturisme.

Peste 8.000 de autoturisme

de peste 20 de ani

Site-ul DRPCIV cuprinde si o analiza in functie de vechimea masinilor din tara, parcul auto insumand la finele anului trecut 4.307.290 de autoturisme. La nivel national, cele mai multe autoturisme au o vechime intre 6-10 ani, respectiv 1.035.420 de masini. Aproximativ 500.000 de masini inmatriculate in tara au data fabricatiei mai mica de doi ani, 911.717 autoturisme au intre 3-5 ani, iar 720.582 au vechimea intre 11 si 15 ani. Cele mai putine masini care circula pe drumurile publice, anume 393.869, au o vechime intre 16-20 de ani. Foarte multi romani conduc, in schimb, masini avand mai bine de 20 de ani, respectiv 734.768 de autoturisme, reprezentand 17,05 procente din numarul total.

La nivelul judetului Salaj, parcul auto cuprinde 46.221 de autoturisme, majoritatea (33,62 la suta) dintre acestea avand o vechime intre sase si zece ani. Doar putin peste trei procente din totalul autoturismelor din judet sunt cu o vechime mai mica de doi ani, respectiv 1.492 de masini. La polul opus, masinile vechi de peste 20 de ani reprezinta 18 la suta din parcul auto si numara 8.326 de autoturisme.

Cate o masina la cinci salajeni

La data de 1 iulie 2010, populatia judetului Salaj era de 241.014 locuitori. Raportat la parcul auto, numarul salajenilor care detin masini este surprinzator de mare. Fara a pune in calcul masinile de teren, motocicletele, scuterele, autobuzele, autoutilitarele si alte vehicule, o masina revine la fiecare cinci salajeni. Mai mult, raportul este cu atat mai interesant cu cat numarul populatiei cuprinde si minorii si varstnicii de la sate.

Cele mai putine masini din

Uniunea Europeana

Un studiu realizat la nivel european de Econtext situeaza tara noastra pe un loc, am putea spune neasteptat, in privinta parcului auto. In anul 2009, Luxemburgul avea cea mai mare pondere de masini, respectiv 678 de masini la mia de locuitori. Adica, aproape sapte din zece luxemburghezi au masina personala. Pe locul doi se situeaza italienii. Sase din zece italieni aveau masina personala in urma cu trei ani, un raport surprinzator avand in vedere ca veniturile italienilor sunt mai reduse decat cele ale germanilor, francezilor, olandezilor etc. O explicatie ar fi aceea ca o mare parte din autoturismele italienilor sunt masini mici si, implicit, mai ieftine.

Curios este locul de la capatul clasamentului, acesta fiind ocupat de… romani. In tara sunt cele mai putine masini din Uniunea Europeana raportat la numarul de locuitori. In anul 2009, aproape unul din cinci romani avea masina, acelasi raport fiind regasit in judetul Salaj la finele anului trecut.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »