Autoturisme pentru filialele Crucii Rosii Romane

Magazin Salajean 21 ianuarie 2011 0

Autoturisme pentru filialele Crucii Rosii Romane

Directorul general al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, Ioan Silviu Lefter, a declarat, miercuri, la Zalau, ca intentioneaza sa achizitioneze, in acest an, 47 de autoturisme pentru toate filialele din tara, printr-un proiect national de formare de prim ajutor de baza, finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Prezent la Zalau intr-o vizita de lucru, directorul general al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, Ioan Silviu Lefter, a declarat, miercuri, ca s-a propus deja finantatorilor o realocare de sume care sa permita aceasta achizitie, valoarea totala a proiectului fiind de 2,2 milioane de euro. „Intentionam sa venim in sprijinul filialelor Crucii Rosii prin achizitionarea unui autoturism pentru fiecare din ele, in acest an, in cadrul proiectului de dezvoltare a unui sistem national standardizat de formare de prim ajutor de baza. Vrem sa facem achizitia respectiva printr-o realocare de sume si am propus acest lucru finantatorilor – Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Acum asteptam reactia lor. Cererea noastra este motivata, nevoia de autoturisme pentru actiunile din proiectul respectiv fiind foarte mare”, ne-a declarat Ioan Silviu Lefter.

Acesta a explicat ca actiunile de fomare si instruire din proiectul respectiv nu se desfasoara doar la sediul filialelor, ci si in alte locatii din judete, autoturismele fiind o necesitate pentru deplasarea in teren a echipelor de formatori. „Ma aflu la Zalau si pentru ca am adus noi materiale necesare in actiunile de formare. La fel, vom distribui in aceste zile materiale in Satu Mare, Maramures si Bistrita Nasaud si profit de acest tur pentru a vedea care este situatia acestor filiale”, a spus Ioan Silviu Lefter.

50 de salajeni – instruiti in acordarea primului ajutor

Obiectivele urmarite prin acest proiect sunt crearea si acreditarea nationala si la nivel european a 47 de centre de formare ale Crucii Rosii Romane in primul ajutor de baza, pregatirea a 50 de formatori in conformitate cu standardele nationale si europene, precum si instruirea gratuita a 5.000 de voluntari la nivel national in acordarea primului ajutor de baza.

In Salaj, sub indrumarile dr. Katona Zita, coordonatorul de proiect pentru filiala judeteana a Crucii Rosii, au fost pregatiti in cadrul acestui proiect zece instructori si 40 de voluntari. Directorul filialei judetene, Laura Bungeteanu, ne-a declarat ca saptamana viitoare, instruirea se va desfasura la Simleu Silvaniei, unde alti zece voluntari vor fi formati in acordarea primului ajutor de baza.

Prim ajutor de 2,2 milioane de euro

Proiectul a demarat cu doi ani in urma, perioada de implementare fiind de 24 de luni, respectiv pana in aprilie 2011.In ceea ce priveste valoarea lui, din totalul de 2,2 mlioane de euro, suma de 1,9 milioane de euro este contributie nerambursabila din partea celor trei state sus amintite, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE), iar diferenta de circa 230.000 de lei este contributia Crucii Rosii Romane. Mecanismul Financiar al SEE are ca scop reducerea disparitatilor economice si sociale in spatiul economic european, Norvegia fiind donatorul principal de fonduri, cu o participare de peste 90 la suta din suma totala alocata Romaniei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »