Autoritatile salajene vor sa ia momeli vaccinale antirabice din fonduri proprii

Magazin Salajean 9 mai 2008 0

Autoritatile salajene vor sa ia momeli vaccinale antirabice din fonduri propriiDupa ce au identificat al 25-lea focar de rabie in judet, in localitatea Zalnoc, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Salaj si Prefectura Salaj vor sa achizitioneze momelile vaccinale din fondurile unitatilor teritorial-administrative, nemaiputand astepta momelile pe care ANSVSA nu a reusit inca sa le cumpere.

Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Vetrerinare Salaj, ne-a declarat ca si in localitatea Zalnoc a fost instituita carantina pe o raza de 13 kilometri, vulpea bolnava de rabie fiind ucisa de un satean ce a prins-o in gospodarie. Din pacate, am identificat un alt focar de rabie in judet, in Zalnoc. Este cel de-al 25-lea caz si am fost obligati, din nou, sa instituim carantina pe o raza de 13 kilometri si in aceasta localitate. Vulpea purtatoare a virusului turbarii a fost prinsa intr-o gospodarie de un satean, care a omorat-o. Echipele pe care le-am trimis la fata locului au vaccinat carnasierele si au trimis gospodarii la medic, sa isi faca vaccinul antirabic. Din cauza ca focarele de rabie se inmultesc tot mai mult, am discutat in Comitetul antiepizootic al judetului, impreuna cu Institutia Prefectului, sa achizitionam noi momelile vaccinale antirabice din fondurile primariilor. Stim ca ANSVSA ar trebui sa achizitioneze, prin licitatie publica, momelile respective, dar nu mai putem astepta, dat fiind ca vremea s-a incalzit, iar oamenii ies des la iarba verde, la padure. Daca mai asteptam, riscam sa fie persoane muscate de vulpi. Trebuie sa luam masuri sa evitam asemenea incidente, a declarat directorul DSV Salaj.

Cum problema cazurilor de rabie este grava in Salaj, iar numarul de focare de rabie este cel mai mare inregistrat pana acum, DSV Salaj a solicitat sprijinul Romsilva si al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor (AJVPS) Salaj pentru a fi organizate vanatori la rapitoare, scopul fiind de a reduce din numarul animalelor purtatoare ale virusului turbarii.

Directorul AJVPS Salaj, Cristin Crisan, a declarat ca pentru noul sezon de vanatoare a fost stabilit un plan de peste 530 de vulpi care trebuie ucise. Planul de vanatoare pentru noul sezon prevede sa fie vanate 535 de vulpi. Speram ca masura sa impiedice raspandirea epizootiilor in comunitatile umane, a spus Crisan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »