Autoritatile salajene nu stiu daca am mancat sau nu carne cu dioxina

Magazin Salajean 11 decembrie 2008 0

Autoritatile salajene nu stiu daca am mancat sau nu carne cu dioxina

Carnea de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, a ajuns si in Romania. Chiar daca, initial, autoritatile sanitar-veterinare au declarat ca romanii sunt in afara oricarui pericol si ca nu exista niciun motiv de ingrijorare, ieri, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a confirmat ca, pe 3 noiembrie, o firma romaneasca a importat peste trei tone de carne contaminata din Irlanda. Potrivit ANSVSA, cele trei tone de carne contaminata au fost livrate in cateva unitati de procesare a carnii, astfel ca autoritatile au pus in aplicare sistemul rapid de alerta. Insa, din primele informatii, se pare ca lotul respectiv a fost deja vandut aproape in totalitate.

Contactat, directorul executiv adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Ionel Ciunt, ne marturiseste ca, pentru moment, autoritatile salajene nu au nici un fel de informatie potrivit careia, in judetul nostru, ar fi fost comercializata carne de porc infestata cu dioxina. Nu avem nici o informatie ca ar fi intrat in judetul Salaj carne cu dioxina. In acest sens, insa, nu ne putem pronunta cu exactitate pana peste cateva zile, cand vom incheia controalele aflate in plina desfasurare, ne spune Ionel Ciunt.

De retinut faptul ca efectul caracteristic al dioxinei asupra corpului uman este cloracneea. In afara acesteia, dioxinele mai pot produce asupra pielii rush (inrosirea pielii pe zone limitate), decolorare zonala si cresterea excesiva a parului, in special pe fata si in partea superioara a corpului. Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reactiilor la acest nivel este moderata. Studiile au aratat ca expunerea la doze mari de dioxina sau la doze mici, dar pe perioade indelungate, creste considerabil riscul de cancer.

De asemenea, cercetarile efectuate pe animale de laborator au evidentiat efecte nedorite pe crestere si dezvoltare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »