Autoritatile salajene incalca legea cu buna stiinta

Magazin Salajean 18 august 2011 0

Autoritatile salajene incalca legea cu buna stiinta

Legea este facuta sa fie incalcata, altfel nu se explica faptul ca Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a intarziat, mai bine de o luna, trimiterea listelor cu elevii care absenteaza nemotivat catre Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj. In baza acestor liste, reprezentantii AJPS Salaj ar fi trebuit sa sisteze chiulangiilor acordarea alocatiilor pentru sustinerea familiei.

Odata cu introducerea alocatiei pentru sustinerea familiei, respectiv in 1 ianuarie 2011, care include doua alocatii sistate incepand cu aceasta data, respectiv alocatia complementara si cea pentru sustinerea familiei monoparentale, au aparut si noi reglementari care inaspresc conditiile de acordare si pastrare a acestui ajutor social de la stat. Si anume, pe langa veniturile obtinute si listele privind bunurile detinute de familie, legea prevede sistarea alocatiei pentru sustinerea familiei in cazul elevilor care inregistreaza mai multe absente nemotivate. Potrivit directorului Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj, Matolcsi Elisabeta, dreptul la alocatie si plata acesteia se suspenda in luna urmatoare celei in care se constata peste 20 de absente nejustificate inregistrate de un copil din familia beneficiara pe parcursul unui semestru scolar. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.277/2010, privind alocatia pentru sustinerea familiei, prevad ca pentru copiii de varsta scolara din familiile beneficiare de alocatie, inspectoratele scolare judetene au obligatia de a comunica agentiilor teritoriale, pana la data de 15 a lunii urmatoare incheierii semestrului scolar, situatia privind absentele scolare inregistrate de catre acesti copii. In baza acestor liste, familiile aflate in aceasta situatie nu vor mai primi alocatia pentru sustinerea familiei pentru o perioada de trei luni, ne-a declarat Matolcsi Elisabeta.

Zero alocatii suspendate din cauza chiulangiilor

Cu toate acestea, din cei aproximativ 5.700 de salajeni beneficiari ai ajutorului social pentru sustinerea familiei, pana la aceasta data, niciunul nu a fost scos din listele de plata. Programul de scoala al elevilor s-a incheiat in data de 15 iunie, termenul de 30 de zile a fost demult depasit, iar la Agentie au ajuns abia o parte din listele cu numele elevilor care au acumulat mai mult de 20 de absente nemotivate intr-un semestru scolar. Am primit, in cursul acestei saptamani, doar o parte din listele cu elevii apartinand familiilor care vor fi sistate temporar de la acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei. Consideram, insa, ca nu este corect sa oprim doar acestor familii dreptul la ajutorul social, urmand a face acest lucru odata cu primirea tuturor beneficiarilor aflati in aceasta situatie, a precizat directorul AJPS Salaj.

Nu suntem platiti pentru liste la cerere

Contrar afirmatiilor conducerii AJPS Salaj, inspectorul scolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Szabo Stefan, sustine ca listele cu elevii absenti au fost trimise. Motivul pentru care s-a ajuns la aceasta situatie este faptul ca AJPS a avut pretentii suplimentare la transmiterea datelor privind situatia scolara a elevilor. Noi nu suntem insa platiti pentru a face aceasta munca suplimentara pe care ne-o cer ei, astfel ca le-am trimis situatia existenta in cataloage. Agentia de Prestatii Sociale are oameni platiti pentru stabilirea si acordarea alocatiilor de stat, asa ca trebuie sa se ocupe de acest lucru, a declarat Szabo Stefan. Cu toate acestea, inspectorul scolar nu ne-a dat explicatii privind solicitarile suplimentare in listele cu elevi, dar nici o data anume la care au fost transmise aceste documente.

Spre deosebire de situatia din Salaj, in alte judete Inspectoratele Scolare au onorat cererea inaintata de AJPS. Dupa cum a mentionat si directorul Agentiei teritoriale salajene, Matolcsi Elisabeta, legea prevede clar obligativitatea inspectoratelor scolare de a transmite listele cu elevii care au acumulat peste 20 de absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar.

Alocatii sistate pentru diminuarea absentelor scolare

Sistarea alocatiilor pentru sustinerea familiei in functie de absentele elevilor de la scoala este una din prevederile legislative menite sa intareasca actul educational si responsabilitatea parintilor in privinta utilizarii banilor publici, prin aceasta forma de sprijin pe care statul o pune la dispozitie. Insa, nu doar absentele nemotivate duc la taierea acestui ajutor social. Potrivit legii, alocatia pentru sustinerea familiei se suspenda pe perioada plasamentului sau plasamentului in regim de urgenta la o familie sau persoana, la asistentul maternal profesionist sau la un serviciu de tip rezidential, in cazul in care agentia teritoriala constata ca dreptul la alocatie a fost stabilit pe baza unor date eronate privind componenta familiei ori veniturile realizate sau pe parcursul acordarii au intervenit modificari ale acestora, precum si pentru o perioada de trei luni consecutive in care se inregistreaza mandate postale returate pentru titularul alocatiei familiale pentru copii.

Incepand de anul acesta, alocatia ce se acorda familiilor sarace a fost inlocuita cu alocatia pentru sustinerea familiei. Plafonul maxim pentru acordarea acestui tip de ajutor social s-a diminuat de la 460 de lei la 350 de lei pe membru de familie. In schimb, a crescut cuantumul acestui sprijin financiar, care acum poate ajunge pana la 200 de lei. O familie cu doi parinti si un venit lunar sub 200 de lei ar urma sa primeasca 30 de lei pentru un copil, 60 pentru doi, 90 pentru trei si 120 de lei pentru patru sau mai multi. Daca veniturile se incadreaza intre 200 si 370 de lei lunar, alocatia se reduce la 25 de lei pentru un copil, 50 pentru doi, 75 pentru trei si 100 de lei pentru patru sau mai multi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »