Autoritatile publice locale arunca la gunoi managementul deseurilor

Magazin Salajean 27 martie 2007 0

Autoritatile publice locale arunca la gunoi managementul deseurilor

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj a organizat ieri, 26 martie, intalnirea cu reprezentantii administratiilor publice locale din comunele arondate statiilor de transfer a deseurilor, respectiv Ileanda, Sarmasag, Zimbor si Cehu Silvaniei. Scopul acestei intalniri, dupa spusele directorului executiv al APM Salaj, este de a constientiza primariile asupra importantei respectarii si indeplinirii obligatiilor care le revin, conform Tratatului de Aderare – capitolul 22 Mediu, in domeniul managementului deseurilor si, mai ales, in ceea ce priveste declansarea procedurii de infrigement.

Din totalul de 24 de primarii salajene invitate, doar 11 au raspuns cu prezenta la intalnirea pusa la cale de APM Salaj. Motivul absentei celorlalte administratii publice locale nu il cunoastem, putem sa presupunem doar, ca, pe zi ce trece sunt tot mai dezinteresati de tot ceea ce tine de mediu.

In cadrul intalnirii, directorul executiv al institutiei, Aurica Grec, a facut cunoscut celor prezenti obligatiile care revin administratiilor publice locale pentru implementarea celor 5 Directive impuse de Comunitatea Europeana, cu privire la: depozitarea si incinerarea deseurilor, gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, utilizarea namolurilor de la statiile de epurare in agricultura si gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.

In Salaj vor exista 8 statii de transfer a deseurilor

Primul subiect dezbatut in cadrul acestei intalniri a fost cel legat de depozitarea deseurilor. Astfel ca, la jumatatea anului 2009, vor fi inchise si ecologizate spatiile de depozitare a deseurilor din zonele rurale si se vor realiza punctele de colectare pentru aceste zone, prin racordarea la statiile de transfer.

In Salaj, vor exista 8 statii de transfer in Zalau, Jibou, Nusfalau, Crasna, Sarmasag, Cehu-Silvaniei, Ileanda si Zimbor. Mai pe intelesul tuturor, statiile de transfer sunt amplasamentele unde se poate realiza sortarea deseurilor, cu scopul reducerii cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate. De regula, o statie de transfer se construieste in asa fel incat vehiculele de colectare sa poata fi descarcate la un nivel mai ridicat, fata de cele de transport. Dupa cantarire, vehiculele de colectare sunt dirijate la platforma de descarcare, unde se poate face si selectarea deseurilor dupa care acestea sunt impinse spre jgheabul de descarcare, in directia unui container compactor. Containerele sunt inlocuite dupa umplere, cele pline fiind transportate la depozitul zonal. Cat priveste depozitul zonal, s-a prevazut construirea unuia singur, datorita costurilor mari de investitii, operare, monitorizare, inchidere si monitorizare post inchidere. Construirea noului depozit in Zalau este strict corelata cu inchiderea vechilor depozite existente. Depozitul de deseuri va fi constituit din mai multe celule care se umplu succesiv. In acest scop, dupa stabilirea amplasamentului se construiesc cladirile si amenajarile de uz general, apoi se realizeaza primele celule, incepand cu sistemele de impermeabilizare ale bazei depozitului si de drenare a levigatului.

In mediul urban, colectarea, transportul si depozitarea deseurilor se realizeaza de SC RomEntrans Serv SRL, in localitatile Zalau si Cehu Silvaniei, de Consiliul Local in Jibou, iar in orasul Simleu Silvaniei de SC Salubris SA. In cel rural are loc mai mult o evacuare a deseurilor decat o gestionare ordonata a acestora. In 17 comune s-a initiat infiintarea serviciului de salubritate, dar, din cauza constrangerilor legislative, constand in obligativitatea autorizarii acestuia, problema e departe de a fi rezolvata, a precizat Grec.

In cursul zilei de azi, incepand cu ora 10, va avea loc a doua intalnire de acest gen, de aceasta data, cu reprezentantii primariilor arondate la statiile de transfer Nusfalau, Crasna, Varsolt si Pericei. Ultima intalnire de informare va avea loc in luna aprilie, cu reprezentantii primariilor arondate la statiile de transfer Zalau si Jibou. Aceasta serie de adunari face parte din programul de actiuni stabilit pentru a preintampina aparitia eventualelor riscuri de neconformare la legislatia de mediu, care, incepand cu acest an, ar putea atrage sanctionarea Romaniei de catre Uniunea Europeana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »