Autoritatile locale intind o mana de ajutor copiilor cu probleme

Magazin Salajean 24 ianuarie 2007 0

Autoritatile locale intind o mana de ajutor copiilor cu probleme

In cadrul seminarului pe tema drepturilor copilului, care a avut loc luni 22 ianuarie, Violeta Milas, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, a facut o prezentare a strategiei judetene a institutiei in domeniul promovarii drepturilor copilului.

DGASPC Salaj a fost infiintata prin Hotararea Consiliului Judetean 116/2004, in scopul asigurarii, aplicarii la nivelul intregului judet a politicilor, masurilor si strategiilor de asistenta sociala, in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor cu handicap, persoanelor varstnice, precum si a oricaror persoane aflate in dificultate. Misiunea institutiei este de a promova respectarea drepturilor copilului, de a coordona, monitoriza si controla activitatile de protectie ale acestor drepturi in judetul Salaj.

Directia pentru Protectia Copilului are in structura urmatoarele servicii si compartimente:

a. Serviciul pentru ingrijire de tip familial;

b. Serviciul pentru ingrijire de tip rezidential, monitorizarea si prevenirea abandonului, reintegrare, plasament, incredintare la familii si persoane;

c. Compartimentul de orientare, evaluare si supraveghere a copilului delicvent;

d. Serviciul de evaluare complexa a copilului si secretariatul Comisiei pentru protectia copilului.

e. Compartimentul de planificare familiala si educatie contraceptiva;

f. Asistenta maternala profesionista.

Directorul DGASPC a mai punctat faptul ca, din totalul populatiei de 248.407 persoane, in judetul Salaj 13,49 la suta sunt copii, din care 1.632, respectiv 4,89 sunt in sistemul de protectie din cadrul institutiei.

Protectia copilului – componenta institutionala, in judetul Salaj, este in prezent realizata prin 6 institutii de profil, avand un efectiv de 446 de copii, din care 80 sunt beneficiari ai centrelor de zi, iar 599 sunt ocrotiti de serviciile alternative de tip familial. In afara celor 6 unitati subordonate DGASPC Salaj, in judet functioneaza sub patronatul Bisericii Reformate un centru de plasament, in localitatea Jebuc (36 de copii si tineri). De asemenea, 167 de copii beneficiaza de asistenta maternala, iar un numar de 559 de copii sunt cu dizabilitati.

Telefonul copilului – 93 – este un serviciu ce are ca misiune primirea semnalarilor, cu privire la situatiile de abuz, neglijare si exploatare a copilului. Pana in prezent s-au primit doar 6 apeluri de acest gen, a opinat Milas.

Prioritati ale DGASPC pe viitor

Prioritatea numarul unu a institutiei este prevenirea institutionalizarii copilului. In acest sens, se vor dezvolta servicii sociale la nivel local, in special in localitatile unde exista comunitati cu probleme social – economice grave. In mediul rural se vor infiinta 3 case de tip familial, iar in municipiul Zalau se vor pune bazele unui centru Mama si copilul, care vor adaposti persoanele care au avut parte de violenta in familie. De asemenea, se va dezvolta reteaua de asistenti maternali profesionisti pentru copii cu nevoi speciale. In ceea ce priveste copii strazii, acestia vor beneficia de un adapost, cu o capacitate de 15 locuri.

In vederea cresterii calitatii si a operativitatii aplicarii strategiilor, un rol semnificativ il va avea implicarea celorlalte structuri ale administratiei publice locale si judetene: Directia de Sanatate Publica, Inspectoratul Scolar, Inspectoratul de Politie Judetean, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Consiliile Locale s.a.m.d..

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »