Autoritatile judetene, instruite in managementul regional

Magazin Salajean 3 mai 2007 0

Autoritatile judetene, instruite in managementul regional

Primul subiect dezbatut in cadul conferintei de presa de ieri, organizata de Consiliul Judetean Salaj a fost: Strategia de instruire pentru Programul Operational Regional (POR) 2007-2013.

Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, a declarat ca la finele saptamanii trecute a participat la o conferinta de lansare a Strategiei de instruire lansata de Minsiterul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, pentru POR.

Necesitatea acestui proiect se justifica prin faptul ca succesul in absortia fondurilor structurale depinde in mare masura de cateva elemente pe care le propune acest proiect: un management specific de raportare adecvata asupra proiectelor, un sistem de gestionare a proiectului adecvat, o completare corecta a cererii de finantare, a fost de parere presedintele CJ Salaj.

Strategia de instruire face parte din managementul Planului Operational Regional, fiind similara si pentru programele de cooperare teritoriala. Grupurile tinta ale acestui proiect sunt: personalul autoritatii de management a Planului Operational Regional; personalul organismelor intermediare din cadrul ADR-urilor; membrii comitetului de monitorizare si a comitetelor regionale si potentialii beneficiari. Aceasta este ordinea pe care o identifica Ministerul Dezvoltarii, dar eu cred ca potentialii beneficiari ar trebui sa fie in centrul atentiei, si poate grupul tinta cel mai important, a mai adaugat Marc.

Obiectivele strategice sunt: instruirea personalului din cadrul structurilor de managament a POR, in vederea desfasurarii unor activitati specifice; instruirea specifica pentru membrii comitetului de monitorizare a POR; precum si instruirea beneficiarilor. Obiectivul general al proiectului este asigurarea unui nivel inalt de absortie a fondurilor structurale alocate prin POR, iar scopul este sprijinirea autoritatilor de management ale POR, ale programelor de cooperare teritoriala, ale organismelor teritoriale in vederea dezvoltarii unor strategii de instruire care antreneaza toate partile implicate in procesul de management al programelor, inclusiv potentialii beneficiari.

In cadrul proiectului se vor desfasura o campanie de constientizare dedicata persoanelor cu functii de conducere din cadrul organizatiilor beneficiare asupra oportunitatilor pe care le ofera programul si instruiri adresate organismelor intermediare.

Cum se va desfasura?

Vor avea loc doua sesiuni de instruire in fiecare regiune cu module de instruire la nivel de incepator pentru toti angajatii; trei sesiuni de instruire in fiecare regiune cu module de instruire la nivel avansat in pregatirea de proiecte; o sesiune de instruire pentru evaluarea impactului de mediu in fiecare regiune; trei sesiuni de instruire la nivel avansat in achizitii publice si trei sesiuni, nivel avansat, in managementul si implementarea proiectului.

Dupa realizarea acestor sesiuni, o buna parte dintre cei implicati in program vor dobandi cunostintele necesare, la nivel avansat, a spus Marc. Totusi, acesta a semnalat faptul ca in tarile care au aderat la 1 mai 2004, peste jumatate din personalul instruit a plecat din institutii, dupa instruire.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »