Autorităţile se joacă de-a “alba-neagra” cu debranşările de la apă

Magazin Salajean 13 aprilie 2011 0

Autorităţile se joacă de-a “alba-neagra” cu debranşările de la apă

Oficialităţile sălăjene au anunţat ieri că termenul pentru încheierea noilor contracte pentru serviciile de apă şi canal se prelungeşte până în 31 mai 2011. Acest demers vine ca urmare a schimbării regulamentului serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, modificare decisă ieri, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa. S-au acumulat în timp mai multe probleme legate de dificultatea creerii asociaţiilor de locatari în oraşele Zalău şi Jibou, aspect rezolvat însă în celelalte oraşe din Sălaj şi din judeţul Cluj. Pentru a ieşi din acest impas am completat un articol din regulament, cu scopul de a da posibilitatea beneficiarilor să opteze, până în 31 mai, pentru alternativa care li se pare mai convenabilă, a explicat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj şi preşedintele asociaţiei.

Posibilităţile pe care le vor avea consumatorii sunt următoarele: să se constituie în asociaţii de locatari, să-şi desemneze un reprezentant legal, sau să opteze pentru varianta individualizării consumului de apă. Această din urmă alternativă, aşa cum a arătat Tiberiu Marc, se poate realiza în două variante tehnice (contra cost): prin individualizarea pe orizontală (branşamentele se pot monta în faţa uşii, ca la reţeaua de gaz), ori prin individualizare pe verticală (în subsolul comun se montează o baterie cu apometrele fiecărui apartament). Directorul executiv al asociaţiei, Vasile Dărăban a precizat, în urma unui calcul estimativ, că pentru un apartament costurile branşării individuale s-ar putea ridica la opt milioane de lei vechi, luând în calcul preţurile maximale şi costul contoarelor şi al dispozitivelor de citire de la distanţă. Individualizarea este o variantă civilizată. Sunt destui zălăuani care vor să apeleze la aşa ceva. Era nevoie să le oferim un suport legal, o soluţie suplimentară în cadrul regulamentului, a spus Vasile Dărăban.

Debranşările se vor relua după 31 mai la cei care nu au ales niciuna dintre variantele propuse. Cine nu doreşte să-şi exprime una dintre opţiuni probabil nu are nevoie de această utilitate. În aria de operare a Companiei de Apă Someş Cluj sunt mai multe oraşe în care asociaţiile de locatari sunt funcţionale şi gradul de încasare la nivelul acestora este foarte ridicat, depăşind 98 la sută, a completat Tiberiu Marc.

Până ieri, erau semnate 540 de contracte pentru scări de bloc din Zalău, ceea ce reprezintă 50 la sută din totalul acestora. Nu ar fi exclus ca această amânare să nu aibă prea mare impact asupra zălăuanilor. Este o măsură care dă timp beneficiarilor noştri să înţeleagă cum funcţionează soluţiile propuse de autorităţile locale. Consumatorii noştri au dovedit până acum că se mobilizează doar pe ultima sută de metri. Au avut timp cinci luni să-şi încheie contractele, dar numai o lună şi jumătate au folosit-o efectiv pentru depunerea şi semnarea dosarelor, ne-a declarat Marcel Zaharia directorul Sucursalei Sălaj a Companiei de Apă Someş Cluj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »