Autorităţile sălăjene – concentrate pe realităţile din sistemul sanitar

Magazin Salajean 18 martie 2011 0

Autorităţile sălăjene – concentrate pe realităţile din sistemul sanitar

Autorităţile sălăjene s-au întâlnit, ieri, la o masă rotundă pe tema „Medicina de familie în judeţul Sălaj – realităţi şi perspective”, context în care au fost abordate probleme diverse, care vor trebui rezolvate pentru ca sistemul sanitar de pe plan local să îşi îmbunătăţească randamentul şi calitatea.

În ultimii ani, Sălajul a fost caracterizat de cifre sumbre, atât în ceea ce priveşte numărul îngrijorător de îmbolnăviri, cât şi în privinţa medicilor şi a asistenţilor medicali tot mai puţini, o bună parte a personalului medical fiind determinată de realitatea socială şi economică românească să îşi părăsească locurile de muncă din ţară pentru a-şi căuta job-uri în străinătate. „În mediul rural, se observă un deficit de medici de familie. Avem cinci comune unde nu avem deloc medici de familie – este vorba despre Lozna, Treznea, Benesat, Coşei şi Şimişna, dar şi şase care se confruntă cu deficit de medici de familie. De asemenea, şi asistenţa medicală stomatologică este deficitară în mediul rural, existând cabinete stomatologice doar în 26 de comune din judeţ”, a declarat Ligia Marincaş.

Aplicarea Hotărârii de Guvern 1389/ 2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012 şi a normelor de aplicare, cu referire la asistenţa medicală primară a fost un alt punct abordat în cadrul întâlnirii de ieri. De altfel, noul Contract –cadru din Sănătate este de luni întregi mărul discordiei între mmedicii de familie şi autorităţile centrale, primii considerându-şi activitatea afectată grav de noile norme în domeniu. Asta – în ciuda faptului că medicii de familie reprezintă singura specialitate care se ocupă inclusiv de pacienţii sănătoşi, prin prevenţie, după cum a subliniat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Rozalia Niculescu.

Rolul şi atribuţiile Asociaţiilor profesionale şi patronale ale medicilor de familie, oportunizarea reorganizării Centrelor de permanenţă – arondarea şi distribuţia lor, precum şi proiectul privind aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea au fost alte subiecte abordate în cadrul reuniunii de ieri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »