Autopsii pe banda rulanta

Magazin Salajean 11 ianuarie 2008 0

Autopsii pe banda rulanta

Dupa cazurile din perioada sarbatorilor, cand mai multi minori din Salaj au ajuns la Urgenta spitalului din Zalau in coma alcoolica, dovedind ca in judet consumul de alcool este in crestere, un alt fapt vine sa sublinieze acelasi aspect: in doar zece zile, primele din 2008, Institutul de Medicina Legala Salaj a avut in lucru 13 necropsii, majoritatea deceselor fiind pe fondul consumului de alcool.

Liviu Oroianu, seful Institutului de Medicina Legala Salaj, ne-a declarat ca situatia este grava, tinand cont atat de numarul mare de cazuri, cat si de faptul ca persoanele implicate aveau varsta activa, de 40-50 de ani. In doar zece zile, am avut de efectuat 13 necropsii. Nu am avut nici o crima printre ele si nici un accident rutier. Totusi, am costatat, ca au fost multe sinucideri si ca majoritatea din aceste 13 cazuri sunt pe fondul consumului de alcool. De altfel, fenomenul este in crestere in judet. Intr- o perioada de timp atat de scurta, am avut un numar mare de cazuri in care, din pacate, persoanele implicate aveau varsta activa, de 40-50 de ani, a declarat Liviu Oroianu.

Un alt aspect de luat in seama si care ar trebui sa fie un semnal de alarma, totodata, este faptul ca alcoolul a ajuns sa fie consumat tot mai mult in Salaj atat de catre femei, cat si de barbati. In Salaj, aproximativ 150 de persoane au ajuns, anul trecut, la spital in stare de ebrietate.

In plus, asa cum aminteam anterior, varsta consumatorilor este din ce in ce mai mica. Nu cred ca oamenii constientizeaza efectele consumului de alcool asupra starii de sanatate. Pe langa afectiunile pe care le cauzeaza ficat, alcoolul, consumat in exces duce la cardiopatii si la slabirea, respectiv distrugerea muschiului inimii, a spus medicul legist. Intr-adevar, este vorba de multa inconstienta, atata vreme cat de Craciun si de Anul Nou patru minori, cu varste sub 16 ani, au ajuns la Urgenta sub influenta puternica a alcoolului. Mai mult, trei dintre ei au fost adusi la Spitalul Judetean din Zalau in coma alcoolica de gradele I, II si III.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »