Autocare pentru donarea de sange

Magazin Salajean 20 aprilie 2010 0

Autocare pentru donarea de sangeCinci autocare achizitionate de Ministerul Sanatatii anul trecut vor fi folosite drept centre mobile pentru recoltarea de sange de la donatori, ele urmand sa fie operationale incepand cu luna iunie.

Autocarele vor fi organizate si coordonate drept centre mobile de recoltare a sangelui de Institutul National de Hematologie, in colaborare cu Societatea Romana de Cruce Rosie din Romania Ele vor fi destinate zonelor urbane si rurale, astfel incat, cei care doresc sa doneze sange sa evite deplasarea dificila si consumatoare de timp la centrele fixe de donare din orasele capitala de judet sau din Bucuresti.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii, scopul proiectului este de a da posibilitatea populatiei sa utilizeze si alte forme de a dona sange, in afara de centrele fixe actuale, astfel incat sa creasca numarul donatorilor. Masinile se vor putea deplasa la institutii, firme, in locurile publice din localitatile unui judet pentru a recolta sange de la persoane voluntare, asa cum se intampla si in alte tari europene. Autocarele vor actiona regional, ele deplasandu-se dupa un program prestabilit.

In centrele mobile vor lucra voluntari ai organizatiei Crucea Rosie. Dupa finalizarea actiunilor de donatie, sangele donat va fi preluat de catre centrele de recoltare sange din tara care il vor prelucra, se arata in comunicatul de presa respectiv.

Materialele necesare donarii de sange se asigura de Ministerul Sanatatii, iar costurile de operare ale autocarelor (conducator auto, combustibil etc.) sunt asigurate de catre Crucea Rosie in baza unui protocol semnat intre Ministerul Sanatatii, Institutul National de Hematologie si Crucea Rosie. Ministerul Sanatatii are intentia de a imbunatati modul de donare a sangelui in randul populatiei, astfel incat sa incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange. Utilizarea autocarelor va fi monitorizata cu atentie pentru imbunantatirea activtatii in mod continuu si obtinerea rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sange, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Autocarele au baza in regiunile Bucuresti, Moldova, Dobrogea, Ardeal si Banat, fiecare urmand sa deserveasca un numar de judete, iar activitatea va fi monitorizata atent in vederea cresterii numarului de donari si reducerii lipsei de sange.

Costul unui autocar este de aproximativ 900.000 de lei, fiind incluse dotarea si amenajarea interioara. Mai exact, fiecare masina este dotata cu o sala de asteptare unde se completeaza formularele inaintea consultatiei medicale, o sala de consultatii dotata cu un minilaborator unde se testeaza hemoglobina si glicemia, o sala cu doua posturi pentru donare si o sala unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc inaintea parasirii autocarului.

In organizarea recoltarii cu autocare se va colabora cu organizatii non-guvernamentale care au avut un rezultat semnificativ in cresterea numarului donatorilor in ultimii doi ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »