Autismul, o boala cu care se confrunta si autoritatile salajene

Magazin Salajean 26 noiembrie 2008 0

Autismul, o boala cu care se confrunta si autoritatile salajene

Cu toate ca traim intr-o societate care se vrea inclusiva, o serie de probleme ce tin de sanatate indica faptul ca oamenii au tendinta sa-i marginalizeze pe cei care nu se incadreaza in asa- zisele tipare fizico-mentale acceptate de mediu. Autismul este doar una din bolile neintelese pe deplin si care trezesc reactii de respingere a celor afectati de catre societate. Situatia copiilor cu autism din Romania a determinat Guvernul sa adopte un pachet de masuri menite sa imbunatateasca viata familiilor ce se confrunta cu asemenea cazuri

Autismul este caracterizat de scaderea capacitatii de a interactiona pe plan social si de a comunica, de comportament stereotip si repetitiv cu simptome ce se manifesta de obicei inaintea varstei de 3 ani.

Aproximativ 75 la suta din indivizii afectati manifesta si handicap mintal. Pentru ca sanatatea mintala a copiilor comunitatii este responsabilitatea comunitatii, desi societatea din Romania nu are structuri cu personal calificat care sa ofere servicii profesioniste familiilor cu astfel de probleme, pachetul de masuri adoptat recent de Executiv vine la fix. Normele vor fi aplicate pe termen scurt si mediu. Statisticile ingrijoratoare realizate de institutiile de resort arata ca, in Romania, exista peste 3.100 de copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist (TSA), dintre acestia 1.320 beneficiind de servicii specializate in cadrul celor 190 de servicii de profil existente.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »