Audieri in procesul privind explozia blocului E24

Magazin Salajean 7 aprilie 2010 0

Audieri in procesul privind explozia blocului E24

Procesul in cazul exploziei blocului E24, din Zalau, din septembrie 2007, unde doua persoane au murit si alte noua au fost ranite, continua in aprilie la Judecatoria Oradea. Saptamana trecuta, instanta bihoreana a audiat o parte din persoanele direct implicate, urmand ca in 16 aprilie sa aiba loc o noua infatisare in vederea continuarii audierilor.

Locatarii fostului bloc E24, din Zalau, au batut drumul pana la Oradea, saptamana trecuta, pentru a fi prezenti in fata instantei si a fi audiati in procesul pe care l-au deschis impotriva fostilor angajati ai EON Gaz. Avocatul fostilor locatari ai imobilului distrus in explozia respectiva, Mihai Ielciu, ne-a declarat ca, de aceasta data in fata instantei au fost audiati toti inculpatii si sase din fostii locatari. Audierile s-au desfasurat timp de zece ore, iar instanta a decis reluarea lor in 16 aprilie. Atunci vor fi audiati si restul locatarilor blocului E24, a declarat Mihai Ielciu.

Procesul respectiv a fost reluat, in martie 2010, la Judecatoria Oradea, dupa ce cauza a fost suspendata, in 27 august 2009, intrucat avocatii inculpatilor au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, care, insa, a fost respinsa de Curtea Constitutionala.

La solicitarea partilor vatamate, atat inculpatii, cat si firma EON Gaz (partea responsabila, n.r.) au fost obligati, in martie, sa faca publice in fata instantei bunurile si conturile bancare, numai ca saptamana trecuta, s-a decis punerea de sechestru asigurator doar asupra bunurilor si conturilor bancare apartinand inculpatilor, nu si asupra celor ale EON Gaz. Nu stiu de ce nu s-a pus sechestru asigurator si asupra bunurilor si conturilor Eon Gaz, ramane sa vedem saptamana viitoare, a precizat Mihai Ielciu.

Dosarul privind explozia din 14 septembrie 2007 este solutionat de vicepresedintele Judecatoriei Oradea, Cristi Danilet.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, dintre cele sapte persoane inculpate, sase – Ionel Valcu, Ovidiu Suteu, Ioan Cojan, Silviu Nertan, Alexandru Cosma si Marius Hidan – sunt acuzate de uciderea din culpa a doua persoane care au murit in explozie, distrugerea din culpa a bunurilor si a apartamentelor fostilor locatari din blocul E24 – 19 infractiuni, distrugerea din culpa a unor bunuri si autoturisme ale locatarilor din blocul vecin, E15, ca urmare a suflului exploziei – sapte infractiuni, vatamarea corporala din culpa a victimei care a ramas cu invaliditate permanenta (o minora a carei sora a murit in urma exploziei – n.r.) si vatamarea corporala din culpa – cinci infractiuni, pentru locatarii care au necesitat mai mult de zece zile de spitalizare dupa explozie.

Conform procurorilor, expertiza judiciara dispusa in acest caz si rapoartele expertilor au stabilit ca explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradala.

Cea de-a saptea persoana, Vasile Roman, a fost trimisa in judecata pentru favorizarea infractorului. In 14 septembrie (2007 – n.r.), in timp ce era in concediu, aceasta persoana a venit la fata locului si a facut masuratori, pentru denaturarea valorilor, folosind aparatul de masurare incorect. I s-a atras atentia sa foloseasca aparatul corect in repetate randuri, dar nu s-a conformat, se arata in rechizitoriu.

Fostii locatari ai blocului E24 s-au constituit parte civila in acest caz, cerand contravaloarea apartamentelor si a bunurilor distruse in explozie, precum si 100 de euro/zi/membru de familie de la data exploziei pana la data recuperarii prejudiciului.

EON Gaz a fost trecut ca parte responsabila in cazul exploziei de la Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »