Au sosit primele bilete de tratament pentru pensionari

Magazin Salajean 18 februarie 2010 0

Au sosit primele bilete de tratament pentru pensionariCasei Judetene de Pensii (CJP) Salaj i-au fost repartizate primele bilete de tratament pentru anul 2010. Potrivit directorului coordonator adjunct al institutiei, Anamaria Pernes, este vorba de 34 de bilete de tratament pentru statiunile din unitatile de tratament balnear si recuperarea capacitatii de munca (TBRCM), societate la care actionar majoritar este Statul Roman prin Casa Nationala de Pensii.

Din acest an, repartizarea biletelelor de tratament se face computerizat, in functie de mai multe criterii. Pentru biletele de tratament la statiunile TBRCM, s-a facut evaluarea cererilor, care urmeaza a fi validate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Doar apoi vom afisa listele cu persoanele care au primit un bilet de tratament, ne-a spus Anamaria Pernes. Plecarea seriei incepe din data de 22 februarie.

Pana la finele anului trecut, pensionarii puteau obtine bilete pentru statiunile de tratament balnear in functie de ordinea depunerii cererilor. Incepand cu 2010, biletele de tratament sunt acordate in functie de punctajul obtinut de pensionari conform unei noi grile a Casei de Pensii, tinandu-se cont de categoria si cuantumul pensiei, dar si de biletele obtinute in ultimii doi ani.

Astfel, din documentatia publicata pe site-ul CNPAS reiese ca pensionarii care nu au mai obtinut de curand bilete de tratament si au pensii mici vor obtine un punctaj mai mare decat cei care au fost in ultimii doi ani in statiunile balneare, s-au pensionat mai devreme si au pensii mai consistente. De asemenea, in cazul persoanelor cu handicap, acestia vor obtine mai multe puncte si vor avea deci sanse mai mari sa plece la tratament cei al caror handicap este mai grav.

De precizat este faptul ca biletele de tratament balnear se acorda numai individual. In cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Refuzul nejustificat al unui bilet de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, conduce la pierderea dreptului la un alt bilet de tratament balnear in cursul anului calendaristic respectiv.

Pana in prezent nu se stie numarul de bilete de tratament si statiunile in care acestea se vor acorda in acest an, pentru ca, din cauza intarzierii aprobarii bugetului, Casa Nationala de Pensii nu a putut face licitatiile. Pana ieri, la CJP Salaj s-au depus 797 de cereri pentru bilete de tratament in statiunile balneoclimaterice din tara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »