Au mai ramas doar doua zile! Se apropie scadenta la plata impozitelor si taxelor locale

Magazin Salajean 29 septembrie 2011 0

Au mai ramas doar doua zile! Se apropie scadenta la plata impozitelor si taxelor localeJumatate dintre zalauanii care detin locuinte, autoturisme si terenuri nu si-au achitat, pana ieri, impozitele si taxele locale aferente anului 2010. Acestia trebuie sa stie ca mai au la dispozitie doar doua zile pentru plata acestor dari catre bugetul local, dupa care se va trece la penalizari.

Purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, a declarat ca vineri este ultimul termen de plata a impozitelor aferente ultimului semestru fara perceperea de penalitati. Reamintim contribuabililor persoane fizice si juridice ca, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, data de 30 septembrie este ultimul termen de plata a impozitelor catre bugetul local aferente ultimului semestru. Depasirea acestui termen scadent atrage calcularea majorarilor de intarziere, in cuantum de doi la suta lunar sau pe fractiuni de luna, a precizat reprezentantul municipalitatii. Penalitatile incep cu ziua imediat urmatoare depasirii termenului de scadenta.

Potrivit aceleiasi surse, pana la aceasta data a fost incasata de la contribuabili suma de 8.253.500 lei, reprezentand impozite si taxe aferente anului curent. Desi este un aport consistent pentru bugetul local, suma este abia la jumatate din ceea ce ar trebui incasat. Mai precis, din cei 26.944 de contribuabili persoane fizice, doar 13.980 au lichidat datoriile catre bugetul local.

Activitatea de incasare la ghiseele Serviciului Impozite si Taxe Locale se desfasoara conform urmatorului program: luni, miercuri, joi, vineri – in intervalul orar 7-16.30, marti intre 7-18.30.

Si in acest an continua colaborarea Primariei Zalau cu Posta Romana, astfel incat impozitele si taxele pot fi achitate si la cele patru oficii postale din municipiu, dupa urmatorul program: Oficiul Postal Zalau 1, de pe strada Parcului, nr. 2, intre orele 7-20; la O.P. Zalau 2, Astralis, intre 7-20; la O.P. Zalau Nr.3, din Piata 1 Decembrie 1918, in intervalul orar 7-20; si la O.P. Zalau 4, zona industriala, intre 8-16.

Impozitul pentru locuinta se calculeaza in functie de numarul de camere, de localitate si de zona in care este situat imobilul. Persoanele fizice platesc 0,1 la suta din valoarea impozabila a cladirii, iar in cazul firmelor cota de impozitare este cuprinsa intre 0,25 si 1,5 la suta din valoarea de inventar a cladirii, dupa cum decide consiliul local. Iar taxa pentru autovehicule tine cont de tipul de mijloc de transport si de capacitatea motorului. Pentru a incuraja achizitia de automobile electrice sau hibride, autoritatile locale ofera o reducere de 50 la suta la impozitul pentru acestea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »